Vzroki, simptomi in zdravljenje navidezne brejosti pri psicah

vzroki-simptomi-in-zdravljenje-navidezne-brejosti-pri-psicahNavidezna brejost ali lažna brejost je pri psicah precej pogost pojav, lastnik pa po navadi ne razume, kaj se dogaja in ne ve, kaj ukreniti. Po končani gonitvi (gre za drugo od štirih faz spolnega cikla, pravimo ji tudi estrus) se, četudi ni oplojena, psički seski povečajo, obnašati se začne, kot bi bila breja, kaže skratka simptome brejosti. Psička si nekje, kjer se počuti varno, začne delati gnezdo oziroma mesto za kotitev, postajati začne vse bolj lena, mnogokrat posvoji kakšno igračo, ki jo nato ljubosumno varuje, kot bi šlo za mladiča, celo mleko začne proizvajati, da iz seskov po malem kaplja. Opisano stanje ni vezano na pasmo ali velikost psa, nastane zaradi hormonskega neravnovesja, vse skupaj pa psici predstavlja precejšen stres.

Nastopi mesec ali dva po gonitvi

Za psičke je sicer značilno, da se njihov spolni cikel odvija sezonsko in največkrat nastopi pozno poleti in pozno pozimi. Spolno dozorijo pri starosti med šest in devet mesecev (odvisno od velikosti), gonitve pa se potem ponavljajo na približno 6 mesecev. Izjema so nekatere pasme, pri katerih gonitev nastopi le enkrat letno. Lažna brejost ali pseudo brejost pri psicah nastopi mesec ali dva po gonitvi in se navadno konča v tednu ali dveh, v nekaterih primerih pa lahko traja tudi mesec dni ali več.

Glavni krivec za navidezno brejost so hormonske motnje

Poleg že opisanih sprememb v vedenju med morebitne simptome navidezne brejosti sodijo še bruhanje, nemir, depresija, zavračanje hrane in izguba apetita, pa tudi nezainteresiranost za igro in celo sprehode. Psička se namreč počuti, da bo zdaj zdaj kotila in obnaša se seveda temu primerno, ven gre samo za kratek čas, da opravi osnovne potrebe, nato pa že sili nazaj proti domu. Razlogi za pseudo brejost še niso do kraja raziskani, vendar pa so si znanstveniki enotni, da krivda leži v hormonskih motnjah, v prvi vrsti gre za nenormalno prekomerno izločanje progesterona, steroidnega hormona, ki vzdržuje brejost, in prolaktina, beljakovine, ki spodbuja izločanje mleka

Zdravljenje največkrat ni potrebno

Diagnozo bo postavil veterinar na podlagi trenutnih simptomov, krvnih preiskav in izločitve morebitne brejosti. Zdravljenje navadno ni potrebno, saj se stanje v največ nekaj tednih normalizira samo od sebe, v nekaterih redkih primerih pa, če simptomi ne izzvenijo, se veterinar lahko odloči za hormonsko zdravljenje ali ovariohisterektomijo oziroma kirurško odstranitev jajčnikov in maternice, kar bo preprečilo prihodnje epizode. V času trajanja navidezne brejosti psici na mlečne žleze lahko polagamo tople obkladke, z ovratnikom pa preprečimo, da bi sesala lastno mleko, saj bi s tem početjem stimulirala njegovo produkcijo. V nekaterih primerih pomaga tudi zmanjšan vnos vode in hrane, saj se mleko zaradi tega posledično neha proizvajati. Prognoza po koncu navidezne brejosti je ponavadi dobra, psice pa si opomorejo po dveh ali treh tednih, bodisi s pomočjo zdravljenja ali (v največ primerih) brez njega.

Lina Zalaznik