Vplivi kastracije in sterilizacije na pse

vplivi-kastracije-sterilizacije-na-psaNekateri skrbniki psov verjamejo, da bodo s kastracijo svojih kosmatincev odpravili vse vedenjske težave. Drugi se odločijo za kastracijo kužkov, ker menijo, da bo to pozitivno vplivalo na njihovo zdravje. Nekateri, ravno nasprotno, verjamejo, da lahko kastracija škodi zdravju njihovega kužka, vodi v debelost in pretirano umirjeno vedenje. Kako torej kastracija in sterilizacija dejansko vplivata na kosmatince in kaj so le nedokazani miti?

Kastracija in sterilizacija sta kirurška posega, ki jih lahko opravi veterinar, ko kužki dopolnijo osem tednov starosti. Večina skrbnikov se za kastracijo oz. sterilizacijo kužkov odloči kasneje, nekje med petim in osmim mesecem starosti njihovih kosmatincev. Čeprav nekateri spodbujajo čimprejšnje opravljanje posega, pa študija o dolgoročnih učinkih kastracije in sterilizacije opozarja, da rutinski poseg vključuje tudi tveganja, ki jih pogosto ne omenjamo.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Enja Zagoršek

Objavljeno v petindvajseti številki revije Kužek