Vonjave, ki jih psi ne marajo

1979

Pasji voh je popolnoma drugačen od človekovega. Zato ne preseneča, da so naši okusi različni, ko se odločamo, katre dišave so prijetne in katere se nam zdijo neznosne. Za ljudi je vonj po blatu in urinu nekaj, kar nas odbija. Psom pa ti vonji ponujajo informacije, ki jih zelo zanimajo. V naših domovih je veliko vonjav, ki v nosnicah našega psa povzročajo nelagodje. Ker smo o pasjem vohu in o tem, kako deluje, že pisali, si danes poglejmo vonjave, ki jih psi ne marajo.

[members_only]
  1. Agrumi

Ljudje načeloma obožujemo vonj agrumov. Vonj agrumov je intenziven že za človeka, kaj šele za psa, ki ima voh razvit 40-krat bolj kot ljudje. Limone, pomaranče ali grenivke oddajajo vonjave, ki jih psi ne prenašajo. A večjo težavo predstavljajo eterična olja, narejena s to vrsto sadja. Olje je običajno mnogo bolj intenzivno kot sam vonj sadja.

  1. Kis

Tako kot agrumi je tudi aroma kisa za psa neznosna. A jabolčni kis je dejansko koristen za pse. Učinkuje namreč pri preprečevanju slabih vonjav pri psu. Ko ga uporabite, ga zmešajte z običajnim pasjim šamponom, da psa ne bo dražil. Kisa psu nikakor ne nanašajte na predel glave.

  1. Čili

Čili in čilijeva semena vsebujejo vrsto naravnih kemičnih spojin, ki povzročajo njihovo neznosno pekočino. Če pes čili po pomoti zaužije ali se mu preveč približa, mu lahko povzroči draženje dihal in nenehno kihanje.

  1. Alkohol

Pse neznosno odbija antiseptični alkohol. Zato ob kakršnikoli nezgodi psu rano očistite z vodo ter ga odpeljite k veterinarju. Doma si lahko pripravite naravno razkužilo za pse in ga uporabljate po navodilih. Psi ravno tako sovražijo vonj alkoholnih pijač.

  1. Lak za nohte

Lak za nohte je sestavljen iz velikega števila kemičnih spojin, ki vključujejo formaldehid, izopropil alkohol in acetat. Psi te vonje sovražijo. Po drugi strani so odstranjevalci laka za nohte na istem seznamu neprijetnih vonjev. Pri teh se, da ne dražite voha svojega psa, odločite za takega, ki ne vsebuje acetona.

  1. Čistila

Čeprav čistila ljudem prestavljajo čist ambient, psi vonj po čistilih sovražijo. Ne samo, da tega vonja ne marajo, ti izdelki so tudi zelo nevarni in škodljivi za živali. Vdihavanje teh kemikalij povzroča draženje dihal in požiralnika.

  1. Parfum

Ste kdaj želeli za šalo svojega psa poškropiti s parfumom in doživeli strogo zavrnitev in neodobravanje s strani psa? Do tega pride, ker so parfumi polni kemičnih spojin, ki jih psi ne marajo. Parfuma psi ne marajo tudi zato, ker prikrije pravi vonj skrbnika. Na trgu lahko kupimo tudi pasje parfume, s katerimi »nadišavimo« psa. In da, tudi ti parfumi psom ne dišijo. A če so visoke kakovostni in namenjeni izključno psom in ostalim živalim ter jih nanašamo zmerno, le tu in tam, naj psom ne bi škodili.

Tako kot ljudje imajo tudi psi vsak svoj okus in je vsakemu všeč drugačen vonj. Lahko se celo zgodi, da vaš pes omenjene vonjave obožuje. A v večini so to vonjave, ki pse odbijajo. Zatorej je za nas in za zdravje našega psa najbolje, da se v svojem domu izogibamo preveč koncentriranih eteričnih olj, belil in čistil, ki pretirano dražijo dihalne poti.

[/members_only]

 

Drobne Deja

Viri:
https://www.animalwised.com
https://trainyourgsd.com