Ali vaš kuža koplje po tleh?

1886

Ste eden izmed tistih lastnikov, ki ima doma štirinožnega prijatelja, ki po opravljanju potrebe ali kar tako, čudno koplje okrog mesta in po zraku s tačkami razmetava travo in zemljo? Ne, ne gre za enak namen kot pri mačkah, ki zakopljejo »kraj zločina«, ampak… No, v nadaljevanju si lahko preberete za kaj pravzaprav kuža koplje, saj ta pojav ni le navadna nevšečnost, ampak lahko pove marsikaj o psih.

To počne le majhen odstotek psov

Če sploh niste vedeli, da nekateri psi to počnejo, ali pa ste se vprašali, če je z vašim kaj narobe, ker tega ne počne, naj vas seznanim z dejstvom, da gre za izjemno redek pojav. Morda ste si zamislili, da je to dejanje prisotno zgolj pri samcih, vendar je v enakem deležu prisoten tudi pri samicah. V splošnem pa to počne le 10 % vseh psov.

 

No, verjetno želite slišati, kaj točno pes počne? Takoj po uriniranju, opravljanju velike potrebe, ko pridejo na nepoznan teritorij s posebnimi vonjavami ali pa, ko zavohajo iztrebek drugega psa, začnejo praskati po tleh, kopati po zemlji ali travi in jo s tačkami metati v zrak. Gre za precej aktivno dejanje, pri čemer boste opazili veliko entuziazma in veselja pri psu.

[members_only]

Praskanje pa ni prisotno le pri psih

To čudno dejanje, ki ga le stežka razumemo, pa ni le pojav pri psih, ampak to počno tudi volkovi, kojoti, celo levi in nekateri drugi sesalci. Volkovi in kojoti s praskanjem označujejo svoj teritorij in s tem opozarjajo druge živali, da jim ob prečkanju teritorija grozi napad. Praskanje in kopanje namreč za seboj pusti vidne spraskane sledi, vonj urina (ki ga tudi lahko ob tem izločijo) ali pa vonj tačk, ki nato opozarja živali.

Če to navežemo na naše udomačene prijatelje, ste morda kdaj opazili, da le-ti najpogosteje označujejo teritorij z uriniranjem. Četudi se je vaš kuža že polulal, pa je na sprehodu še na mnogih drugih mestih »na hitro« označil teritorij. Nekateri pa poleg uriniranja, tudi »čudno kopljejo in praskajo« in prav tako puščajo sledi. Tudi psi imajo med blazinicami vonjave, ki s praskanjem ostanejo na teritoriju in tako opozarjajo na njihovo prisotnost.

 

Gre torej za agresivno dejanje?

Četudi smo ugotovili, da to divje živali počno z namenom opozarjanja o napadu, če bodo druge živali prestopile ta teritorij, pa udomačeni psi nimajo tega agresivnega nagona, da bi napadli druge živali. Gre zgolj za to, da označijo svojo prisotnost in želijo drugim sporočiti: »Če si me zavohal in sem ti všeč, super. Če pa ti moj vonj ne ustreza, se brez težav lahko umakneš in se niti ne bova srečala.«

Če torej vaš pes počne to čudno dejanje, mu tega nikar ne onemogočite. Pustite mu, da pusti za seboj svoje znake o prisotnosti, ki pri naših udomačenih živali torej ne vzbujajo nikakršne agresije. Kdo ve, morda pa bo vaš pes na ta način spoznal sorodno dušo ;).

[/members_only]

 

Tea Rogan

Viri:
pets.thenest.com
www.livescience.com
www.animalwised.com