Ali vaš kuža koplje po tleh?

Ste eden izmed tistih lastnikov, ki ima doma štirinožnega prijatelja, ki po opravljanju potrebe ali kar tako, čudno koplje okrog mesta in po zraku s tačkami razmetava travo in zemljo? Ne, ne gre za enak namen kot pri mačkah, ki zakopljejo »kraj zločina«, ampak… No, v nadaljevanju si lahko preberete za kaj pravzaprav gre, saj ta pojav ni le navadna nevšečnost, ampak lahko pove marsikaj o psih.

To počne le majhen odstotek psov

Če sploh niste vedeli, da nekateri psi to počnejo, ali pa ste se vprašali, če je z vašim kaj narobe, ker tega ne počne, naj vas seznanim z dejstvom, da gre za izjemno redek pojav. Morda ste si zamislili, da je to dejanje prisotno zgolj pri samcih, vendar je v enakem deležu prisoten tudi pri samicah. V splošnem pa to počne le 10 % vseh psov.

No, verjetno želite slišati, kaj točno pes počne? Takoj po uriniranju, opravljanju velike potrebe, ko pridejo na nepoznan teritorij s posebnimi vonjavami ali pa, ko zavohajo iztrebek drugega psa, začnejo praskati po tleh, kopati po zemlji ali travi in jo s tačkami metati v zrak. Gre za precej aktivno dejanje, pri čemer boste opazili veliko entuziazma in veselja pri psu.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Tea Rogan

Viri: