Nega pasjih gub

528

Pasje gube so pri psih, ki le te imajo, izredno občutljive, saj se vanje hitro lahko nabere ogromno umazanje. Z umazanijo pa se v kombinaciji z vlažnim okoljem v gubah razmnožijo bakterije, ki lahko povzročijo vnetje gub. Katere pasme psov jih imajo, kako izgleda pravilna nega pasjih gub in kaj storiti ob vnetju, pa vam predstavljamo v nadaljevanju članka.

Katere pasme psov imajo gube?

Vsaka pasma psov je unikatna in nekatere izmed pasem so prepoznavne prav po značilnih gubah, ki jih le ti imajo lahko na obrazu, pod pazduhami, na področju mednožja ali v okolici mlečnih žlez.
Med najbolj poznanimi pasmami, ki imajo gube, pa so:

  • šar peji
  • buldogi
  • mopsi
  • neapeljski mastifi
  • psi svetega Huberta.

Nega pasjih gub

Pasje gube je treba negovati vsakodnevno sploh pri psih, ki imajo le teh več. Priporočljivo je, da psom z gubami, vsaj enkrat na teden le te temeljito umijemo. Pri umivanju uporabimo šampon, ampak pri tem izredno pazimo, da le ta ne pride v stik z njegovimi očmi. Celoten obraz in območje gub po umivanju dobro obrišemo s suho nežno brisačko, da se ta predel res dobro osuši, pri tem pa si lahko pomagamo tudi z otroškim pudrom.Lastnik svojemu angleškemu bulldogu čisti gubice na obrazu

Za čistočo gube poskrbimo tudi vsako jutro in vsak večer, sploh če je kuža izredno aktiven in obožuje dolge sprehode v naravi, kjer se umazanija v gubah tako tudi hitreje kopiči. Gube vsakodnevno obrišemo z nežnimi vlažilnimi robčki, nato pa le te tudi dobro osušimo z bombažnimi robčki.

Vnetje pasjih gub

Kljub dobri negi pasjih gub pa še vedno lahko pride do vnetja le teh, saj na le to lahko vplivajo tudi drugi dejavniki. Pogostemu vnetju pasjih gub so bolj podvrženi psi s prekomerno telesno težo in je zato pri njih še toliko bolj pomembna redna nega pasjih gub.

V primeru vnetja gub postane koža na tem predelu pordela, v nekaterih primerih celo ranjena, in pretirano vlažna, pojavi se lahko tudi gnojni ali celo krvav izcedek. Kadar gre za blago obliko vnetja, je potrebno predel dobro in redno čistiti z milom ter uporabiti posebno antibiotično kremo, ki jo predpiše veterinar. V kolikor pa gre za hujšo obliko vnetja, pa je potrebna uporaba oralnih antibiotikov. V vsakem primeru je potrebno že ob prvih znakih obiskati veterinarja, ki bo s pregledom kužka in na podlagi postavljene diagnoze tudi predpisal ustrezno zdravljenje.

 

Vesna Kropf

 

 

Viri:

www.petmd.com

www.thehonestkitchen.com