Deset živil, ki jih lahko delite s svojim psom

1802

Hrani se je težko upreti, še bolj pa je zanimiva, če jo lahko delimo s svojimi ljubljenimi. Katere jedi si lahko delimo z našimi kosmatinci? Predstavljamo vam deset živil, ki jih lahko delite s svojim psom.

Riž

Riž je idealna hrana, ki jo psu lahko ponudite, kadar je kaj vznemirilo njegov želodček, ali ko ga težijo prebavne težave – beli riž je namreč zelo lahko prebavljiv, zaradi česar je v času prebavnih težav zelo dober vir energije. Zelo primeren je tudi za prehrano starejših psov. Rjavi riž se od belega razlikuje po večji vsebnosti beljakovin s hkratno nižjo vsebnostjo maščob.

Buča

Je zelo dober vir betakarotena, ki se v telesu pretvori v vitamin A. Dodajanje buč v pasjo prehrano ugodno vpliva na prebavo, lajša iztrebljanje in povečuje količino izločenega blata. Namig: Odstranite semena, bučo narežite na tanke rezine in zamrznite. Dobili boste zdrav in hrustljav priboljšek, ki bo zagotovo teknil vašemu psu.

Kokice

Brez masla in brez soli, so super nizkokaloričen posladek kužkom. Kokice vsebujejo kalij ter fosfor, magnezij in kalcij – minerale, ki gradijo kosti. Priporočamo, da na za naslednji filmski večer pripravite za pest ali dve več kokic!

[members_only]

Pusto meso

Govedina, svinjina in kokošje meso, brez vidne maščobe ter brez dodanih začimb in omak, se odlično obnesejo kot spodbuda pri treniranju in hkrati predstavljajo vir kakovostnih beljakovin. Pusto meso vsebuje veliko aminokislin, ki so gradniki mišičnega tkiva, ter vitaminov skupine B, ki telesu zagotavljajo energijo.

Jetra

So odličen vir vitaminov B, A in K ter vsebujejo veliko železa. Kot pusto meso, bodo vsakega kužka motivirala k učenju. Prevelike količine vitamina A so za pse lahko nevarne, zato naj dnevna količina jeter v prehrani ne preseže 1 g svežih jeter/kg teže psa.

Ananas

Za posebne priložnosti in predvsem poleti! Poleg sladkorjev vsebuje še dva pomembna minerala – kalcij in kalij.

Skuta

Zelo dober vir kalcija in proteinov. Nekateri psi so občutljivi na mlečne izdelke, zato ne pretiravajte s količino.

Peteršilj

Vsebuje kalcij, kalij in betakaroten! Poleg tega, pa naj bi pozitivno vplival na včasih neprijeten pasji zadah. Če ima vaš kuža težave s slabim zadahom, mu enkrat na dan v obrok vmešajte nekaj sesekljanega peteršilja.

Arašidovo maslo

Enostavno zdrav priboljšek, poln beljakovin. Poskrbite, da izberete takega, ki ne vsebuje dodatnih soli, sladkorjev in drugih nepotrebnih dodatkov.

Grah

Je bogat s tiaminom, fosforjem in kalijem. Enostaven je za pripravo, z lahkoto pa ga lahko vključite kot dodatek h katerikoli hrani.

[/members_only]

 

Maja Bernik

 

Vir:

moderndogmagazine.com