Vidrar

2271

Primeren za:

  • Fizično aktivne posameznike in družine.
  • Lovce.
  • Skrbnike, ki so že imeli psa.

Na kratko o vidrarju:

  • Neodvisen.
  • Veder, družaben.
  • Aktiven.
  • Inteligenten.

Posebne zahteve:

  • Potrebuje veliko aktivnosti (umskih in fizičnih).

Zgodovina

Domovina te kodraste pasme je Velika Britanija. A pasma naj bi sicer izvirala iz Francije. Predniki vidrarjev so namreč razni bolj odlakani francoski goniči in angleški hrti. Sprva so jih vzrejali zaradi potreb lova na vidre, ki je bil v 18. stoletju izjemno priljubljen šport. Večinoma so bili skrbniki vidrarjev plemiči in kralji. V 70. letih prejšnjega stoletja so lov na vidre zaradi osiromašene populacije prepovedali. Danes je to redka pasma. Na svetu je okoli 800 predstavnikov te pasme. Največ jih je v Veliki Britaniji in Severni Ameriki.

Videz

Zanimivo pri vidrarju je to, da ima med prsti plavalno kožico, in sicer za lažje premagovanje vodnih preprek. Fizično je vidrar velik, močan in mišičast pes. Dlaka je ostra, štrleča in mastna, dolga med 8 in 16 cm. Dobro ga varuje pred vodo in različnimi vremenskimi vplivi. Značilno za pasmo je, da ima močno poraščen obraz s košatimi obrvmi.

Zdravje in nega

Nega obsega redno krtačenje in odstranjevanje podlanke. Kopanje izvajamo samo takrat, ko je to nujno potrebno, saj s pretiranim umivanjem odstranimo maščobo z dlake, ki je za vidrarja nujno potrebna. Pasma je poznana kot zdrava. Pestijo ga lahko le displazija kolkov, komolcev in zasuk želodca. Ker je pasma nagnjena k debelosti, je potrebno že pri mladičih poskrbeti za primerno in uravnoteženo prehrano.

Temperament

Po naravi je vidrar veder, družaben, vztrajen, rad ugaja, pogumen, prijazen, inteligenten, igriv in radoveden. Obožuje vodo, preplava lahko kar 5 km. Običajno je zelo navezan na skrbnika in družinske člane. Ne puščajte ga dolgo samega, saj postane njegovo vedenje destruktivno, če se počuti osamljenega. Potrebna je socializacija, pozitivna stimulacija in vzgoja od malih nog. Do tujcev in otrok je prijazen. Prav tako je prijazen z živalmi, ki jih pozna, ostale zanj predstavljajo plen. Potrebuje veliko gibanja, druženja, sprehodov, igre, teka in plavanja ter skrbnika z veliko prostega časa.

Drobne Deja

Viri:
www.thesprucepets.com
www.akc.org