VIDEO: Zakaj se nekateri psi ne marajo kopati

Nekateri kužki obožujejo kopeli, drugi jih ne marajo. Strah vašega kužka pred kopeljo lahko izhaja iz preteklosti, ko je kopalnico povezoval z nečim travmatičnim, poleg tega ga spremljajo tudi spodaj našteti občutki.

Čudni občutki

Voda je dejansko čudna stvar. Je tekoča in premikajoča se stvar, grozno šumi, in poleg tega spremeni videz pasje dlake. Mar ni to čudno, če pomislite iz tega vidika? Nič čudnega torej, da se kuža boji vode. Saj veste, da psi slišijo mnogo bolje kot ljudje, zato se tudi šumenje vode njim zdi mnogo bolj grozeče, kot nam.

Neudobje

Hladna, trda kad vsekakor ni udobna, poleg tega pa je potrebno čepeti v vodi, ki je, kot že omenjeno, povsem čudna snov. Prav tako kužkom ni prijetno, da težko najdejo ravnotežje na tako spolzki podlagi in to jih spravlja v obup.

Veliko dotikanja

Ko umivate svojega kužka, se ga veliko dotikate, morda mu morate očediti tudi mesta, ki so zanj občutljiva in to mu ne paše povsem – še posebno ne v kombinaciji z vodo.

Šampon

Izberite pravi šampon. Šampon, ki se preveč peni in ima močan vonj, lahko psu še bolj zameri čas kopeli.

Obnašanje po kopeli

Se vaš štirinožni prijatelj obnaša zelo čudno, ko je kopanja konec? Najpogostejši vzroki za noro vedenje je predvsem olajšanje, da je čas kopanja konec in sproščanje energije. Poleg tega se želijo znebiti vode v ušesih in dobiti svoj naravni vonj nazaj.

Da se boš vaš kužek lažje navadil na kopel, ga kopajte čimbolj mirno in s pomirjajočim glasom. Curek vode naj bo nežen in ne prehladen ali prevroč. Poskusite, da mu bo udobno in da se bo počutil varno. Ko je izven kadi, pa poskusite to izkušnjo povezati s čim prijetnim in pozitivnim. Lahko se igrate ali mu ponudite kakšno poslastico. Igranje v kopalnici bo kužku prostor naredil bolj prijeten in kmalu jo bo povezal s pozitivno izkušnjo.

Katarina Robnik

Viri: