Kako se psi učijo od drugih psov?

Psi se svojega vedenja ne učijo le od skrbnikov, temveč tudi od drugih psov, s katerimi so v stiku, o čemer je zanimivo razmišljal psiholog Stanley Coren. Da se psi učijo drug od drugega, se mu je zazdelo zaradi osebne izkušnje. Ko je v svojo družino, kjer je že kraljeval en odrasel pes, pripeljal mladička, je postal še bolj pozoren na pasje vedenje in ugotovil je, da je malček prevzel precej vedenjskih vzorcev starejšega psa.

Ob tem poudarja, da ga kot psihologa še vedno preseneča, v kolikšni meri je ta aspekt učenja spregledan s strani znanosti. Psi namreč svoje vedenje močno oblikujejo tudi preko opazovanja obnašanja drugih psov. Ta vrsta učenja po Corenovih besedah vključuje t. i. alelomimetično vedenje oz. vedenje, ki ga pogojujejo skupina in prirojeni nagoni psa ter njegovega življenja v tropu. Psi si želijo biti vključeni v skupino, zato se vedejo podobno in sledijo svojemu »vodji«. Psiholog to potrjuje s preprostim primerom učenja lova pri volkovih. Tudi majhni volkci se učijo loviti z opazovanjem odraslih v tropu.

Na podoben način tudi naši udomačeni mladički že v zgodnjem obdobju kažejo nagnjenost k posnemanju vedenja drugih psov. Ta vzorec se nato nadaljuje skozi celo njihovo življenje. Zdi se, da so se določenih socializiranih vedenjskih vzorcev naučili prav s takšnim posnemanjem. Želja po učenju pri mladičkih je ključnega pomena, ko razmišljamo o še enem kužku. Če mladička pripeljemo v dom, kjer je že odrasel pes, ki pozna rutino in pravila, se bo mladiček mnogo hitreje naučil vseh trikov.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Maša Pirnat

Vir: