VIDEO: Zabavno pasje oglašanje

Obstaja več različnih vrst pasjega oglašanja – lajanje, renčanje, tuljenje, cviljenje. Prav tako kot ljudje z besedami, psi opozarjajo na svoje čustveno stanje z raznimi zvoki. Po navadi, so smešni zvoki, ki jih psi proizvedejo, le posledica prošenj in njihovih želja. Predvsem lahko zabavno pasje oglašanje opazimo takrat, ko kužki nekaj želijo od nas. Bodisi je to hrana, crkljanje, igra ali pa želijo doseči kakšno stvar, za katero vedo, da je ne morejo dobiti.

Nekateri bolj družabni psi, kot so čivave, shih tzu ali jazbečarji, proizvajajo smešne zvoke predvsem zato, ker želijo biti slišani. Nekateri psi, kot so mops, buldog in bokser, pa imajo v svoji naravi, da bodisi smrčijo ali se oglašajo z nenavadnimi zvoki, ko prosijo za kakšno stvar. To gre delno pripisati njihovi prisrčno prismuknjeni naravi, v večini pa ti zvoki nastanejo zaradi kratkih dihalnih poti v njihovih smrčkih, kar privede do nenavadno zabavnih zvokov. V večini takšno zabavno oglašanje ne pomeni, da je z vašim kužkom kaj narobe, temveč le, da želi na vsak način pritegniti vašo pozornost. Če pa se nenavadni zvoki stopnjujejo do te mere, da pri psu opazite nenavaden izraz na obrazu, ali celo, da ob tem občuti bolečino, se je potrebno odpraviti k veterinarju ter opraviti temeljit pregled pasjega telesa.

Kakorkoli obrnemo, zabavno pasje oglašanje se lahko stopnjuje celo do te mere, da psi za nami ponavljajo besede, ali pa samo smešno »krulijo«, renčijo in nam odgovarjajo v svojem jeziku.

Deja Drobne

Vir:

www.wagthedoguk.com