Ameriški vodni španjel

1000

Primeren za:

  • aktivne posameznike
  • družine z otroki
  • lovce

Na kratko o ameriškem vodnem španjelu:

  • živahen
  • igriv
  • velika želja po zadovoljitvi človeka
  • nezaupljiv do tujcev

Posebne zahteve:

Redno česanje ali striženje, vzgoja od malih nog, da preprečimo pretirano lajanje.

Zgodovina

Zgodovina ameriškega vodnega španjela je nekoliko skrivnostna. Pasma naj bi bila »ustvarjena« v poznih 1860-ih, ko je spremljala naseljence na oddaljena območja ZDA. Vzrejeni so bili kot lovski psi, ki bi bili zmožni delovati v vseh pogojih in terenih, vključno z vodo. S križanjem so postali edinstvena kombinacija med lovskimi španjeli in lovskimi prinašalci. Križali bi jih naj z irskim vodnim španjelom, pudljem, poljskim španjelom in starim španskim španjelom. Pasma se je do 19. stoletja dobro uveljavila in je bila še posebej priljubljena med športniki v Wisconsinu, Minnesoti in Michiganu. Uradno so pasmo priznali leta 1940, kot lovsko pasmo.

Videz

So srednje veliki psi, s tesno nakodrano ali valovito dlako, podloženo z gosto zaščitno podlanko. Plašč dlake je dvojni, zelo masten, da ščiti psa pred vodo in ekstremnimi temperaturami. Barva dlake je lahko rjava ali temno čokoladna, včasih z majhno količino bele barve na tačkah ali prsih. Glava je dolga, dobro proporcionalna. Gobec je gladek in kvadraten, pasma pa se ponaša s klasičnim španjel nasmehom. Ušesa so dolga, nos je bodisi temno rjave ali črne barve, barva oči pa se običajno ujema z barvo plašča v odtenkih rjave. Rep je odlakan in se uporablja kot krmilo pri plavanju. Njihova teža znaša med 25 in 45 kg.

Zdravje in nega

Življenjska doba teh španjelov se giblje med 10 – 15 let. Nagnjeni so k tveganju za razvoj nekaterih bolezni kot so diabetes, epilepsija, težave z očmi, s srcem in displaziji kolkov. Njihova dolga dlaka zahteva redno česanje. Ne smemo jih pretirano kopati, saj jim s tem spiramo naravna olja z dlake, kar povzroči suho, razdraženo kožo in posledično dermatitis. Kljub svoji dolgi dlaki so primerni za hladnejše in toplejše podnebje. Kot večina španjelov imajo dolga ušesa, ki zahtevajo nekaj več nege, saj so nagnjena k vnetjem. Redno jih češite in odstranjujte odmrlo dlako.

Temperament

So prijazni psi z veliko željo zadovoljiti lastnikove potrebe. Primerni so za družine, radi se igrajo z otroki, igro pa radi zamenjajo za poležavanje v naročju lastnika. Kot pove že ime, ta pasma obožuje vodo in plavanje ter naloge, povezane z opravili v vodi. So zelo aktivni in potrebujejo veliko vadbe, teka, lova in plavanja. Ker so srednje velikosti, so primerni tudi za bivanje v stanovanju. So inteligentni in strpni, pripravljeni na trening in vadbo. Rojeni so z vneto željo po lovu, kjer lahko uživajo dalj časa. Primerni so za trening agilitija, saj s tem lažje vzdržujemo njihovo duševno in fizično zdravje. Lajanje je del njihovega življenja, saj so znani kot glasni psi. Lajajo, ko so srečni, ko potrebujejo pozornost ali ko ostanejo sami. Ker izredno hrepenijo po človekovi družbi, lahko razvijejo tesnobne motnje, če jih dalj časa puščamo same. Za razliko od drugih španjelov so dokaj nezaupljivi do tujcev, zato je za njih in nas pomembna zgodnja socializacija, da preprečimo pretirano lajanje, cviljenje in jok v starejši dobi.

Drobne Deja

Viri: