VIDEO: Plešoči kužki

Večina lastnikov psov je že videlo svojega psa reagirati na glasbo. To je pravzaprav pogost pojav. Čeprav raziskovalci živalskega vedenja še niso odkrili celotne skrivnosti pasjega plesa, obstaja veliko zanimivih možnosti, zakaj psi to počnejo. Govori se o spremembah v pasjem ušesu, do pasjega telesa, ki je občutljivo na nizke frekvence. Če vaš kužek uživa ob določenih zvokih in pri tem celo miglja z ušesi ali repom, mu lahko takšno glasbo predvajate kolikor želite. Če pa ob predvajanju glasbe opazite določeno tesnobo pri kužku, nemudoma zamenjajte glasbo. Znano je namreč, da lahko nekateri zvoki, predvsem prenizki ali previsoki toni, pri psih povzročajo trajne okvare sluha.

Kljub temu, da so nekateri znanstveniki mnenja, da psi lahko slišijo ritem, se drugi s tem ne strinjajo. Trdijo, da je »pasji ples« le posledica visoke inteligence psov, ki samo oponašajo lastnikovo vedenje.

A kljub različnim mnenjem in pogledom na pasji ples, smo do sedaj lahko že sami opazili, da imajo psi različne reakcije na različne skladbe in so celo sposobni tvoriti povezave med dogodki in pesmimi. Torej, če redno predvajate določene vesele skladbe, ko se počutite dobro in ste veseli, boste opazili, da se tudi vaš kužek navduši, ko se začne ta pesem. Raziskave pa so pokazale, da mnogi psi reagirajo na glasbo glede na njen ton. Na primer, ko slišijo težke, globoke tone, bodo razočarani in bodo lajali ali tulili. Klasična glasba pa ima drugačen učinek na pse, saj jih pomirja, prav tako kot človeka.

Ne glede na različna mnenja, lahko opazimo, da glasba vsekakor vpliva na pasje vedenje in če opazite, da vaš kužek ob določenih pesmih poplesuje in poskakuje ter uživa, mu le to predvajajte, saj ni nič bolj zabavnega, kot vesel in dobrovoljen pasji prijatelj.

Deja Drobne

Viri:

www.psychologytoday.com