VIDEO: Kako vzpostaviti prijateljstvo med psom in mačko?

Večkrat nam na uho pride, da sta dva človeka kot pes in mačka, v osnovi to pomeni da ne shajata drug z drugim, sta si popolnoma različna in nekompatibilna. Torej prijateljstvo med mačkom in psom ni mogoče, pa je res tako?

V osnovi je razlika že v tem, da je bil pes udomačen in je že dolga leta človekov najboljši prijatelj, medtem ko je bil maček namenjen predvsem odganjanju škodljivcev in lovljenju nedobrodošlih malih obiskov. Maček goji do psa zadostno mero spoštovanja in ob srečanju s kosmatincem raje zbeži, pes pa se nagonsko kot plenilec zažene v dir za mačkom. Vendar pa ne smemo mešati jabolk in hrušk. Predvsem je pomemben prvi korak. Torej novega družinskega člana je treba obstoječemu članu, predstaviti, ga navaditi na vonjave in jima v prisotnosti navzočega pustiti, da se drug z drugim spoznata in navežeta stike. Iz tega se lahko razvije pravo prijateljstvo ali pa vse življenjsko rivalstvo, kdo bo tisti, ki bo prevladal in dobil več pozornosti od lastnika. Pomembno je, da se tako psu kot mačku posvečamo enako, jima nudimo enako količino ljubezni in s tem preprečimo ljubosumne izpade katerega od ljubljenčkov.

Med psom in mačkom se zagotovo lahko razvije prijateljstvo. Skupne norčije, urice druženja, skupno crkljanje in počivanje, vsemu temu smo lahko priča ob pravilni vzgoji in pravilnem pristopu v primeru sobivanja mačke in psa. Nekaj prav sladkih trenutkov, ki jih lahko ustvari naveza kužamuca je ujetih v spodnjem videu.

Nina Merkužič