Nagobčnik – da ali ne in koliko časa? (1. del)

1488

Uporaba nagobčnika pri psih je včasih nujno zlo. Nekatere države imajo tudi z zakonom določeno, da morajo psi pri vožnji z javnim prevozom zaradi varnosti nositi nagobčnik. Psi s travmatično izkušnjo ali tisti, ki so slabo socializirani, naj bi nosili nagobčnik tudi, ko so na sprehodu ali v gneči. Včasih se zgodi, da skrbniki psov menijo, da morajo psu nadeti nagobčnik, ko odidejo od doma, saj pes z nagobčnikom ne more poškodovati kavča, omar in podobnih predmetov. A če ima pes nagobčnik nadet v neprimernih trenutkih ali takrat, ko po tem ni potrebe, ga s tem zmedemo ter pripomoremo k temu, da pes povezuje nagobčnik z negativnimi čustvi.

[members_only]

Zakaj in kdaj psi potrebujejo nagobčnik?

Lahko trdimo, da če bi psi sami izbirali, si ne bi nikoli nadeli nagobčnika. Nagobčnik namreč omeji gibanje gobca, kar psom povzroča stres. Danes je večina nagobčnikov narejenih tako, da so čim bolj udobni. A kako neprijeten ali prijeten je nagobčnik za psa, je odvisno od vsakega psa, posebej njegove konstitucije in značilnosti. Zato je dobro, da pes nosi nagobčnik le ob posebnih priložnostih. Naj nekatere naštejemo.

Obisk veterinarja

Če opažate, da je vaš pes ob obisku veterinarja pod velikim stresom ter postane agresiven do drugih ljudi, veterinarja ali živali, mu nadenite nagobčnik.

Nega

Podobno kot obisk veterinarja je lahko obisk negovalnega salona za psa stresno. Z nagobčnikom bo pasji frizer lažje in učinkoviteje opravil svoje delo.

Poškodbe, travme

Če najdete poškodovanega psa in ga morate odpeljati k veterinarju, mu najprej poskusite nadeti nagobčnik. Poškodovan pes je lahko agresiven in poškoduje tistega, ki ga želi rešiti.

Zakon

V nekaterih državah so nekatere pasme psov označene kot »nevarne« in morajo na javnih mestih nositi nagobčnik. Če radi potujete se pozanimajte, kje in kdaj, če sploh, mora vaš pes v javnosti nositi nagobčnik.

Šolanje

Nekateri psi morajo med šolanjem nositi nagobčnik. Bodisi zaradi svoje agresivne zgodovine bodisi zaradi načina treninga in šolanja.

Zloraba nošnje nagobčnika

Pri uporabi nagobčnika moramo biti previdni in zmerni. Tudi pri ustrezni uporabi je zmeraj občutiti nekaj negativnega. Del težave je tudi to, da se nagobčniki večinoma uporabljajo za »zdravljenje« vedenjskih težav pri psih. A takšen pristop pri odpravljanju vedenjskih težav, posebno agresije, ni najbolj učinkovit. Z nagobčnikom namreč preprečujemo agresivno vedenje, a ne zdravimo vzroka zanj. Pravzaprav, se lahko v nekaterih primerih, situacija zaostri, ko psu snamemo nagobčnik.

Pred vami je nekaj posledic zlorabe nagobčnika.

  • Nagobčnik ni nikoli 100 % učinkovit. Nekateri psi, jih znajo spretno odstraniti.
  • Pes lahko proti nagobčniku razvije negativna čustva in postane agresiven že samo, ko   zagleda nagobčnik.
  • Če ne zdravimo vzroka pasjega obnašanja, z nagobčnikom ne rešimo ničesar.
  • Če sprejme pes nagobčnik kot orodje za kaznovanje, namesto da bi zanj razvil pozitivna čustva, lahko to vodi v dodatne težave z njegovim obnašanjem.

[/members_only]

Drobne Deja

Viri:
www.animalwised.com
blog.k9pro.com.au