VIDEO: Kako psi “vidijo” svet skozi svoj nos?

120

Se kot lastniki nadobudnih kosmatincev kdaj vprašate, kako je videti svet skozi njihove oči? Ne boste verjeli, kako njihov nos in vonji v okolici pripomorejo k njihovemu dojemanju sveta. Zato se je morda bolje vprašati, kako psi “vidijo” svet skozi svoj nos?

Zunanji del nosu, ki je vlažen, pomaga kužku ujeti vse mimoidoče vonjave, prav tako mu pa sposobnosti vohanja skozi posamezne nosnice omogoča določanje smeri določenih vonjav. Skozi različne vonjave in smeri, iz katerih prihajajo vonjave, si lahko zapomnijo, kaj vohajo in kako ta stvar izgleda. Ko določeno stvar večkrat zavonjajo, jim postane poznana in jo zlahka prepoznajo.

Prav tako imajo kužki tako dobro izostren vonj, da ima zanje vsak človek, vsaka rastlina, vsako drevo, vsaka žuželka …, praktično vsaka stvar ima za psa določen vonj, ki ga zazna, ko se le ta sprehaja zunaj. Prav tako je neverjetno dejstvo tudi to, da kuža zazna, kdaj je kakšen človek bolan, zazna tudi morebitno nosečnost pri ženski. Seveda vse to dokazuje, da kužkov najbolj močan in izrazit čut je voh, ki ga vodi in pomaga vsem ostalim čutom bolje zaznavati ter ustvarjati podrobno sliko.

Kužki pa lahko tudi s tvojimi vonjavami zaznajo, kje si bil in kaj si točno počel v zadnjem času. Prav tako se velikokrat kot lastniki sprašujemo, zakaj so za kužke tako zanimiva drevesa. Vzrok je prav tako preprosto ohranjanje vonjav na drevesu, ki mu pove, kdo je bil v bližini, kaj točno je jedel in podobno.

Vesna Kropf