Top 10 najbolj priljubljenih pasem na svetu

932

Naši ljubi kužki se vsak dan pojavljajo v našem življenju. Postali so del nas, naši najzvestejši spremljevalci. V povezavi s kosmatinci se vsako leto pojavi nekaj statistike, ki zajema med drugim tudi to, katera pasma je v svetu trenutno najbolj priljubljena. Za vas smo izbrali 10 najbolj priljubljenih pasem na svetu v letu 2019.

  1. Angleški buldog

Ta zelo prikupen, kompakten kuža je najbolj priljubljen v ZDA, Združenem kraljestvu in na Madžarskem. Ta pasma je zelo prikupna, prijazna in družabna. V nasprotju s splošnim prepričanjem je to zelo pametna pasma, ki vsak ukaz, ki ga dobi, najprej preuči, če ga je vredno izvesti, šele nato ga izvede.

[members_only]
  1. Nemški ovčar

Nemški ovčar je zelo inteligentna pasma. Zato jo veliko uporabljajo pri policiji, vojski in reševalcih. Pasma je najbolj razširjena na Poljskem, v ZDA in v Sloveniji. Poleg inteligence se nemški ovčar ponaša z zvestobo, samozavestjo in pogumom.

  1. Labradorec

Labradorec je v ZDA najbolj priljubljena pasma že vse od leta 1991. Drugod po svetu se pasma po priljubljenosti nahaja na tretjem mestu. Labradorci so  izjemno priljubljeni še na Šri Lanki in v Združenem kraljestvu. Običajno so to zelo ljubeči, pravi družinski psi.

  1. Sibirski huski

Sibirski huskiji so predvsem poznani po svoji lepoti in agilnosti. Nekoč so bili priljubljeni vlečni psi. Danes so najpogostejši na Češkem, v Armeniji in Rusiji. Imajo zelo visok nivo energije in potrebujejo veliko fizične in miselne stimulacije.

  1. Mops

Le kdo ne pozna teh majhnih kužkov z veliko glavo in še večjim srcem. Mopsi so najpogostejši spremljevalci skrbnikov v Mehiki, Costa Rici in Gvatemali. Zgodovina mopsa sega 2000 let nazaj na Kitajsko. Takrat so si to  pasmo lahko privoščili samo plemiči in kralji. V Evropo so mopsi prišli z nizozemskimi križarji.

  1. Zlati prinašalec

Zlati prinašalec je bil od nekdaj ena od bolj priljubljenih pasem v svetu. Še danes so zlati prinašalci najpogostejši v ZDA, Kanadi in Libanonu. Nekoč so to pasmo vzrejali za lov na divjad. Danes je zlati prinašalec odličen družinski pes.

  1. Koder

Ta zelo visoko inteligentna pasma se vzreja v treh različicah. Kraljevi (velik) koder, majhen koder in mini-toy koder. Še danes je ta pasma najbolj priljubljena v Argentini, na Japonskem in v Urugvaju. Koder je primeren pes za ljudi, ki imajo alergijo na pasjo dlako. Njihova močno nakodrana dlaka namreč minimalno odpada.

  1. Čivava

Čivava je svoje ime dobila po severni provinci v Mehiki. V Mehiki je to tudi danes zelo priljubljena pasma. Prav tako je pogosta v Gvatemali in Puerto Ricu. Tudi v Evropi se velikokrat pojavlja. Čivava je velik pes, ujet v telesu majhnega psička.

  1. Francoski buldog

S svojimi netopirjimi ušesi in prikupnim pogledom je francoski buldog najbolj priljubljena pasma na Češkem, v Združenem Kraljestvu, Nemčiji in Franciji. Ima srednji nivo energije in ne laja veliko. So odlični družinski psi, primerni tudi za skrbnike, ki nimajo veliko izkušenj s skrbjo za psa.

  1. Pritlikavi nemški špic – pomeranec

Pomeranec je skupek velike osebnosti, odzivnega karakterja in inteligence. Ta na pogled zelo prikupna pasma z bujno dlako, je najbolj popularna v Bolgariji, Srbiji in Izraelu. Ima srednji nivo energije in je odličen naročni pes. Bujna dlaka potrebuje redno krtačenje.

[/members_only]

Deja Drobne

Viri:
https://www.highlandcanine.com
https://iheartdogs.com