VIDEO: Kaj nam povedo spalni položaji psov?

Psi nam s svojim obnašanjem povedo veliko o svojem počutju in karakterju in tudi njihov spalni položaj lahko pove veliko o njem.

Prvi in najbolj popularni spalni položaj je tako imenovana »snežna krogla«. Razlagi za ta položaj sta dve, prva je preprosto to, da pozimi vaš kosmatinec poskuša ohraniti čim več topote. Drugi razlog pa je ta, da v tem položaju lahko vaš kuža najhitreje vstane na noge v primeru nevarnosti. Zato v tem položaju vaš kuža ne spi trdno, ampak bolj drema.

Naslednji položaj se imenuje »palačinka«, kjer vaš kuža leži na strani in svoje tačke zravna. V tem položaju vaš kuža končno spi bolj trdno in se s tem hkrati tudi naspi. Vendar pozor – v tem položaju vaš kuža sporoča, da potrebuje čas za spanec in ne želi motenj. Prav tako s tem položajem pokaže, da vam zaupa in je sproščen v okolju, kjer spi.

»Superdog« je položj, pri katerem ima vaš kosmatinec sprednji tački raztegnjeni naprej. Ta položaj kaže na njihovo energično naravo in jim hkrati omogoča, da vstanejo, kolikor hitro je to možno – ko se zbudijo ali zaznajo nevarnost. Prav tako lahko s tem položajem kuža pokaže, da mu je vroče ali da si želi igre z vami, sploh kadar vas pogleda s tistimi velikimi pasjimi očmi, ki jim ne moremo reči ne.

»Zvit v kroglico« je eden izmed najbolj pogostih položajev, ki kaže na to, da vaš kuža s tem hoče zaščititi svoje notranje organe. Če vaš kosmatinec velikokrat spi v tem položaju, svetujemo, da mu namenite več nege in pozornosti, saj boste s tem poskrbeli, da se počutil varnega v svojem okolju.

Še več spalnih položajev in njihove razlage si lahko sami ogledate v spodnjem videu.

Vesna Popovič