Prinašalci

Ko nekdo omeni prinašalca, najpogosteje pomislimo na zlatega prinašalca ali labradorca. Pa je res tako? Sodita samo ti dve pasmi v skupino prinašalcev?

Tej psi sodijo v 8. FCI skupino, ki si jo delijo še s šarivci in vodnimi psi. Prinašalcev oz. retrieverjev je šest. Prav te pasme so ene najbolj priljubljenih pasem psov v Sloveniji. So krasni družinski psi, prav tako pa so zaradi visoke inteligence, ustrežljivosti in želje po delu odlični reševalci, terapevtski psi in vodniki slepih ter invalidnih oseb.

Seveda pa so še vedno velikokrat spremljevalci lovcem, kot pomoč za prinašanje divjadi. Ravno prinašanje plena je bila njihova osnovna funkcija; od tod tudi izvira ime „prinašalec“. Večina teh pasem je bila uporabljena za prinašanje tako kopenskih, kakor tudi vodnih ptičev, zaradi česar je včasih težko ločiti prinašalce od vodnih psov.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Veronika Sivka

Viri:
www.animalwised.com
www.totallygoldens.com
http://www.klub-retrieverjev.si