VIDEO: Čuvaji na preizkušnji

108

Imate doma psa, ki laja vsakič, ko pozvoni zvonec ali ko kdo potrka na vrata? Je vaš pes do neznancev nezaupljiv in zelo teritorialen? Verjetno ste ravno zaradi teh lastnosti prepričani, da je vaš pes najboljši čuvaj na svetu. Zagotovo ste zaradi takšnih lastnosti psa sigurni, da se ne more zgoditi, da bi kdo stopil v hišo, ko vas ni doma in odtujil kakšno dragocenost.

Če ste na vse zastavljene trditve odgovorili z da, je to v bistvu nekaj najboljšega. Ko skrbnik popolnoma zaupa svojemu psu, je krog prijateljstva sklenjen, saj pes na tak način tudi sam zaupa svojemu skrbniku. A pozor. Ni vsak pes, ki laja in je nezaupljiv do tujcev dober čuvaj. Spodnji video prikazuje ravno obratno situacijo. Zna se namreč zgoditi, da pes, za katerega velja, da je odličen čuvaj, v ključnem trenutku stisne rep med noge in pobegne. Lahko je namreč tudi tako, da pes, ki je ves nežen s tujci, se jim prepusti ali zamiga z repom ob prvi ponujeni salami, zelo dober čuvaj, ko vas ni v bližini. Če pa o “čuvajskih sposobnostih” vašega psa niste najbolj prepričani, poskusite s podobnim testom, kot so ga naredili v priloženem videu.

Pojdite iz hiše in pustite psa doma. Kamero postavite tako, da si boste kasneje lahko ogledali reakcijo psa. S profesionalcem, ki se ukvarja z vzgojo psov, nikakor ne na lastno pest, pa preizkusite, kakšen je odziv vašega psa na nekoga, ki želi odnesti nekaj iz vaše hiše. Nato enako poizkusite ob prisotnosti družinskega člana. Če vas zanimajo reakcije različnih pasem, pa si oglejte priložen video.

Drobne Deja