VIDEO: 21 “čudnih” pasjih obnašanj

537

Psi so po naravi izredno inteligentna bitja, ki jih lastniki v večini razumemo, pa vendar za nekatera njihova obnašanja ne najdemo razlage. Obnašanja so lahko smešna, nerodna ali samo nenavadna. V ta namen vam zato v spodnjem video posnetku predstavljamo razlage za kar 21 čudnih pasjih obnašanj.

Zakaj psi brcajo, ko jih božamo po trebuhu?

Velikokrat, ko božamo in praskamo kužka po trebuščku opažamo, da z zadnjimi tačkami kužki začnejo brcati, vzrok za to je refleks praskanja. Praskanje kužka po trebuščku aktivira živec, ki se nahaja direktno pod kožo. Ob tem živec pošlje sporočilo za aktivacijo refleksa po hrbtenjači in s tem se sproži refleks v tačkah. Refleks je prvotno namenjen odstranjevanju nezaželenih gostovna kožuščku, kot so za primer klopi, mravlje in podobni insekti.

Zakaj psi brcajo, ko opravijo veliko potrebo?

Kot lastniki se velikokrat vprašamo, zakaj psi brcajo proti svojim iztrebkom, ko opravijo malo in veliko potrebo. Vzrok za to je preprost, to je glavni način, kako kuža označi svoj teritorij in hkrati drugim kužkom dobro da vedeti, da je na tem območju prav on glavni. Ko opazite, da vaš kuža voha po tleh morda tudi drug iztrebek, dejansko voha feromone drugih psov, ki so označili njegov teritorij. Velikokrat na to mesto opravijo tudi svojo majhno ali veliko potrebo, ne samo da označijo svoj teritorij, ampak tudi s tem prikrijejo sled drugega psa.

Zakaj se psi vozijo po riti?

Pes se po opravljanju velike potrebe lahko vozi po riti, veliko vprašanje je, zakaj. V večini to kaže na nelagodja psa, ali gre za vnetje, prebavne težave, gliste ali zelo pogosto težave pri praznjenju analnih žlez. Pri tem se lahko le te vnamejo, so zamašene ali preveč polne. V vsakem primeru je ključno, da kužka odpeljemo veterinarju, ki ga bo podrobno pregledal in postavil diagnozo ter določil zdravljenje, v kolikor bo le to potrebno.

Zakaj psi skačejo po nogah?

Psi velikokrat, ko srečajo nove ljudi ali ljudi, ki jih imajo izredno radi, začnejo skakati po njihovih nogah. Vzrok za takšno obnašanje je preprosto, pokažejo družinskim članom, gostom, drugim živalim in celo plišastim igračam, kdo je glavni v hiši. Včasih pa skakanje pomeni tudi, da kuža išče pozornost in je izredno vesel osebe, ki pride domov. Če pa želite ob obisku gostov preprečiti takšno vedenje, ga zamotite z igračo ali kostjo, s katero se bo v času obiska ukvarjal.

Zakaj psi vedno opravljajo veliko potrebo obrnjeni vedno v isto smer?

Po več letih raziskav so ugotovili, da v večini psi radi opravljajo svojo potrebo obrnjeni proti severu ali jugu. Raziskava je vključevala kar 37 različnih pasem, 5582 uriniranj in 1893 opravljenih velikih potreb.

Zakaj  psi v spanju trzajo?

Kot ljudje tudi psi sanjajo in vsako trzanje je tesno povezano s tem, kar  sanjajo. Velikokrat gre za trzanje vek, tačk, občasno poleg trzanja v spanju psi celo cvilijo ali rahlo lajajo.

Ali psi sočustvujejo z nami?

Psi začutijo, ko je lastnik ali drug družinski član žalosten ali razburjen. Takoj, ko to zaznajo, pokažejo in se trudijo, da bi ga potolažili in razvedrili. Ali se stisnejo k njemu, ali mu ližejo obraz, v vsakem primeru skušajo najti način, kako lastnika potolažiti.

Zakaj psi spijo na lastnikovih oblačilih?

Če kuža spi na vaših oblačilih ali v vaši postelji, to preprosto pomeni, da vas ima rad. Postelja in oblačila nosijo vaš vonj, ki ga vaš kosmatinec obožuje in mu daje občutek varnosti. Ker si vsak kuža želi biti blizu vas, pa mu ležanje na vaših oblačilih pomaga, sploh, kadar ste zdoma.

Zakaj psi sedijo v naročju?

Psi sedijo v naročju ali ob nogah z namenom označevanja svojega teritorija in svojih ljudi. Preprosto povedano želijo drugim psom sporočiti, da je ta oseba njegova. Hkrati pa tudi psi ležijo ob nogah ali na kolenih z namenom izkazovanja ljubezni, ki jo čuti do vas.

Zakaj psi intenzivno gledajo v lastnika?

Kot lastniki ste morda opazili, da občasno vaš kuža intenzivno gleda v vas. Vzrokov za takšno obnašanje je veliko. Psi strmijo, da bi pridobili od vas odgovor, kaj se bo zgodilo naprej oziroma čakajo na naš naslednji korak. Tukaj mislimo na dejanja povezana z njimi, kot na primer, da vzamemo v roke povodec in vedo, da je čas za sprehod. Prav tako veliko psov strmi občasno v svojega lastnika z namenom, da dobi od njih hrano. Lahko pa pogled v nas izraža zgolj in samo njegovo razpoloženje.

Če si želite spoznati še ostale razlage čudnih pasjih obnašanj in si hkrati še dobro ogledati vse že predstavljene vzroke za čudna obnašanja, pa si oglejte spodnji video posnetek.

Vesna Kropf