Valižanski špringer španjel

871

Zgodovina

Valižanski špringer španjel izvira iz Anglije, iz Severnega Walesa. Njegova prednika sta angleški špringer španjel in koker španjel. Ime je dobil po svojem načinu lova. Namreč, ko valižanski špringer španjel ulovi lov, skaklja in cepeta okoli njega.

Sprva so bili njegovi skrbniki le bogati Angleži. Uporabljali so ga, kot lovskega psa. Lovil je majhne glodavce, zajce in ptice.

Primeren za:

  • Lovce
  • Družine z otroki
  • Aktivne posameznike
  • Ljudi, ki se želijo ukvarjati s pasjimi športi

Na kratko o valižanskem špringer španjelu:

  • Prijazen
  • Ljubek
  • Radoveden
  • Trmast
  • Prisrčen
  • Igriv

Videz

Po izgledu je valižanski špringer španjel srednje velik pes. Ima čvrsto grajeno telo s sorazmerno glavo. Ušesa so dolga in viseča. V višino doseže od 46 cm do 48 cm. Tehta od 16 kg do 20 kg.

Dlaka je srednje dolga, valovita in svilena. Odporna je na vremenske vplive. Barva dlake valižanskega špringer španjela je vedno belo rdeča. Druge barve niso dovoljene.

Temperament

Po naravi je valižanski špringer španjel zelo sočuten in zvest pes. Močno se naveže na skrbnika in mu sledi na vsakem koraku. Je zelo prijazen, delaven, igriv in včasih trmast.

Do otrok, tako majhnih kot velikih, je zelo prijazen in rad preživlja čas v njihovi družbi. Dobro se razume z drugimi psi in morebitnimi hišnimi ljubljenci. Do tujcev je zadržan, ko jih spozna, prijazen. Je dober čuvaj, ki z lajanjem opozori na neznance.

Je zelo inteligenten in učljiv. Potrebuje zgodnjo socializacijo in dosledno vzgojo. Dobro in hitro si zapomni ukaze in rad ugaja svojemu skrbniku. Skrbnik naj bo dosleden, potrpežljiv in prijazen. Lahko se zgodi, da je valižanski špringer španjel včasih trmast in želi biti glava družine. To lahko preprečite z vzgojo v rani mladosti. Če ni dobro socializiran se lahko zgodi, da je pretirano plašen ali samosvoj.

Potrebuje precej aktivnosti na prostem. Je odličen športnik in uživa v igrah z žogo, prinašanju, sledenju, agilitiju, frizbiju, teku in plavanju.

Zdravje in nega

Običajno, je valižanski špringer španjel zdrava in robustna ter odporna pasma. Posamezni primerki pasme, so nagnjeni k displaziji kolkov, težavam z očmi in epilepsiji.

Nega svilene dlake valižanskega špringer španjela, zahteva krtačenje tri do štiri krat tedensko. Redno mu pregledujte ušesa, ki so nagnjena k infekcijam. Po potrebi mu strizite nohte in umivajte zobe. Kopajte ga le, če je to res nujno potrebno.

Deja Drobne

Viri: – www.akc.org