Aminokisline v pasji prehrani

719

Pri izbiri hrane za svojega psa lahko opazite, da proizvajalci, veterinarji, rejci in pesjanarji – pasjeljubci, dajejo veliko poudarka na beljakovinske potrebe psa. Te so ene izmed nujno potrebnih hranil (beljakovine, maščobe, ogljikovihidrati, vlaknine in voda) za zdrav razvoj organizma, hkrati pa ohranjanjo vitalne dele telesa. Beljakovine so nujno potrebne za življenje.

Psi potrebujejo visoko kvalitetne beljakovine, da lahko ohranjajo zdrave organe in imunski sistem ter s tem ohranjajo zdravo mišično maso, ki jim je potrebna skozi celo življenje. Tako v mladosti, kot v starosti. Toda pri kvalitetnih beljakovinah je nujno potrebno upoštevati še lastnosti, kot sta biološka vrednost in prebavljivost. Kvalitetne beljakovine so predvsem biološke in naravne, brez gensko spremenjenih organizmov in gnojil. Biološka vrednost je razmerje med količino beljakovin, ki jih telo zadrži in skupno količino absorbiranih beljakovin. Kvalitetnejše so, večjo imajo biološko vrednost. Pri prebavljivosti, ki jo dajejo takšne beljakovine pa je pomemben odstotek vlage. Ta naj bi bil nekje med 70 in 80%, kar pomaga telesu pri metaboličnem procesu presnove makroelementov. Če te vlage ni, oziroma so beljakovine dehidrirane ali izsušene, bodo ledvica in jetra preveč obremenjena, ker ne morejo sintetizirati aminokislin iz beljakovin. Preobremenjenost notranjih organov pa sčasoma vodi v kronična obolenja. Drugi problem pri dehidriranih beljakovinah je tudi ta biološka vrednost, katere četudi proteinsko polna hrana je v bistvu prazna. Večinoma gre za sintetične nadomestke beljakovin v pasji prehrani ali pa za težko prebavljive beljakovine iz semen in stročnic. Kar dodatno obremenjuje telo, njene organe in porablja energijo.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Sandra Manasijević, dipl. Canine Nutrition