Psi potolažijo človeka – kako smo lahko mi v uteho njim?

Včasih se mi zdi, da imajo psi kar neko nadnaravno moč za zaznavo čustev njihovih lastnikov oz. ljudi, ki jih imajo radi. Lahko rečem, da me moja psička kar predobro pozna, saj takoj opazi mojo žalost in se stisne k meni, da mi je takoj lažje. Kadar sem vesela, pa tudi njo kar razganja od energije. Skratka, najboljša pasja prijateljica v pravem pomenu besede. Vedno je tu zame, ko jo potrebujem in vedno je hvaležna za vsako minuto, ki ji jo naklonim. Zato menim, da je na mestu vprašanje, kaj lahko za svoje pse storimo mi? Kako smo jim lahko v uteho?

Ali psi vedo, da smo žalostni?

V povezavi s pasjimi čustvi najdemo številne študije, še posebej veliko pa se jih osredotoča na pasji odziv na žalost in solze. V nedavno izvedenih študijah, ki jih lahko preberemo tudi v reviji Journal of Animal Cognition, so strokovnjaki dokazali, da se bodo psi bolj verjetno približali jokajočemu posamezniku kot nekomu, ki poje ali govori. Psi postanejo na nek način pokorni jokajoči osebi. Podobna je tudi moja izkušnja – med solzami je bila moja psička ves čas ob meni in šele, ko sem se pomirila, se je vrnila na svoje najljubše mesto na dvorišču. Še vedno pa si raziskovalci niso povsem edini, ali so psi sočutni do čustev človeka ali jih znajo le zelo dobro razbrati iz naše govorice telesa. Zagotovo pa vedo, da se z nami nekaj dogaja. Zanimivo je, da si želijo potolažiti tudi druge žalostne posameznike, ne le svojega lastnika. Kakšna krasna bitja, kajne?

V pasji naravi je, da nas želijo zaščititi, saj smo del njihove pasje družine, zato si želijo prebiti kar največ časa zraven nas. Morda vas bo zaradi tega vaš kuža na sprehodu kdaj spravil v manjšo zadrego z lajanjem na tujce ali renčanjem na druge pse. S tem bo želel celemu svetu povedati, da ste vi njegov  človek.

Kako smo lahko mi v uteho svojemu psu?

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Maša Pirnat