Valižanski ovčar (Cardigan in Pembroke)

3112


Primeren za:

Neizkušene lastnike psov
Družine s starejšimi otroki

Na kratko o valižanskem ovčarju:
Učljiv
Inteligenten
Aktiven
Poslušen

Posebne zahteve:
Pembroke in Cardigan sta dve ločeni pasmi valižanskih ovčarjev, tako imenovanih corgijev, ki so majhni psi, polni energije in želje po delu z vodnikom.

Zgodovina

Cardigan valižanski ovčar je starejša pasma od pembroka, kateri je iz njega nastal. Corgi je beseda za tip psa v rodnem Walesu, po kateri sta pasmi dobili ime. Obe pasmi imata prednike v keeshondu, pomerancu, schipperku in švedskem vallhundu. Uporabljali so jih za čuvaja posesti, lovca na škodljivce in zganjanje krav. Krave so usmerjali s pomočjo ščipanja za zadnje noge, njihova majhna in čokata postava pa jih je ščitila pred brcami. Za isto pasmo sta veljali do leta 1934, ko so ju na podlagi različnega izgleda ločili v dve samostojni pasmi, pembroke je bil priznan leta 1934, cardigan pa leto kasneje. Pembroke je nekoliko bolj razširjen in priljubljen od sorodnika, priljubljen pa je tudi na angleškem dvoru, kjer pasma že vrsto let spremlja kraljico Elizabeto.

Videz

Corgija imata med sabo veliko podobnosti in nekaj ključnih razlik. Dosežeta plečno višino okoli 30 cm in težo do 12 kg. To so psi dolgega telesa na kratkih tacah. Glava je po obliki podobna lisičji, s široko lobanjo in gobčkom, ki se proti nosu nekoliko oža. Zobje so močni in škarjastega ugriza. Oči pembroka so rjave, cardigan pa ima lahko tudi eno ali obe očesi modre barve, seveda v skladu z barvo dlake. Ušesa so nošena pokončno in na vrhu rahlo zaobljena. Vrat je mišičast, hrbet pa raven in dolg. Ena glavnih razlik med obema pasmama corgijev je rep, ki je pri pembroku zaželjen naravno kratek, pri cardiganu pa je dolg in dobro odlačen. Noge so kratke, vendar močne, tačke pa razmeroma velike. Zadnje noge so dobro okotene. Gibanje je svobodno in aktivno. Dlaka je srednje dolga in ravna, z gosto podlanko. Pasmi se razlikujeta tudi po barvah, pembroke je rdeče, peščene, rjave in črno-rjave barve z ali brez belih oznak, pri cardiganu pa so dovoljene vse barve.

Temperament

Pembroke in cardigan valižanski corgiji so si podobni tudi po temperamentu, saj sta obe pasmi zelo inteligentni in učljivi, z veliko željo po ugajanju vodniku. Šolanje corgija ni zelo zahtevno, saj so zelo poslušni. Nekoliko nezaupljivi so do tujcev in so tako dobri psi čuvaji. Z otroci se dobro razumejo, prav tako z drugimi živalmi, če so dovolj dobro socializirani. V preteklosti so jih uporabljali za zganjanje živine, te nagone pa imajo še danes in pogosto se zgodi, da bo corgi poskušal zganjati tudi svoje ljudi in jih pri tem ščipal v noge, kot je to nekoč počel kravam, vendar se ga da tega vedenja hitro odvaditi. So zelo aktivni psi, ki potrebujejo veliko gibanja.

Zdravje in nega

Zaradi svoje postave so nagnjeni k problemom s sklepi in hrbtenico. Hitro se tudi zredijo, kar še poveča pritisk na okostje, zato moramo biti previdni, da corgija ne hranimo preveč in da mu nudimo zadostno količino gibanja.
Njihova čvrsta in gosta dlaka ni zelo zahtevna za vzdrževanje, vendar pa je corgija potrebno nekajkrat na teden dobro sktačiti, da se znebimo odmrlih dlak. Dvakrat na leto menja dlako, v teh obdobjih mu nekoliko bolj izpada.

Viri: dogbreedinfo.com
fci.be
dogbreedinfo.com

fci.be