Uravnotežen pasji jedilnik

2408

Domači dodatki za zdrav razvoj in vitalnost psa

O prehrani psov je težko predpisati absolutno veljavne nasvete. Upoštevati moramo, da lahko določena hrana nekemu psu ustreza, medtem ko drugemu povzroči prebavne motnje. Zato je ključno, da sestavo in količino hrane prilagodimo našemu psu. Najprimernejša je uravnotežena prehrana, ki vsebuje vse snovi v pravilnih razmerjih, da zadovolji dnevne potrebe našega psa.

 

Še posebej, ko pride v hišo mladiček, se sprašujemo, s čim hraniti psa, da bo dobil dovolj snovi, ki jih potrebuje za pravilen razvoj. Priporočljivo je, da nekaj prvih mesecev mladiča hranimo tako, kot ga je hranil njegov vzreditelj. Izberimo kakovostno hrano, posebej namenjeno mladičkom, in poskrbimo, da z dodatki obogatimo vsakodnevne obroke in poskrbimo za pravilen razvoj ter zdravo rast. Dodatke k prehrani je priporočljivo ohraniti tudi pozneje, ko pes odraste, saj mu tako omogočimo večjo odpornost in vitalnost.

Odločimo se lahko za briketirano hrano (bodimo pozorni na sestavo, saj se kakovostna briketirana hrana močno razlikuje od manj kakovostne, ki je v večini sestavljena iz nekaj stranskih mesnih proizvodov, žitaric in soli), kuhano hrano (če psu dajemo kuhano hrano, jo lahko solimo največ tretjino toliko, kot bi solili hrano zase, najbolje pa je, da sol popolnoma izpustimo) ali za kombinacijo obeh. Obroki hrane morajo biti čim bolj raznoliki, saj lahko povzroča enolična hrana različne težave v prebavilih, nesvetlečo dlako, kožne ekceme in podobno.

Na splošno velja mnenje, da je psom najbolje nuditi dodatke, posebej namenjene zanje, saj so prilagojeni natančni starosti, teži in tudi pasmi psa. Mnogokrat lahko pri blažjih zdravstvenih težavah psu pomagamo s pripravki in dodatki, ki so v osnovi namenjeni ljudem. Pri tem je treba upoštevati le ustrezno doziranje, ki naj bo prilagojeno teži psa (na primer, če vaš pes tehta 1/3 vaše teže, mu nudite 1/3 količine doze za odraslega človeka vaše teže). Da bi bolje razumeli, zakaj je ključen vnos posameznih sestavin, smo pripravili pregled prehranskih dopolnil, s katerimi boste lažje sami poskrbeli za zdravje in dobro počutje vašega psa.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.


Majdi Kosi

 

Objavljeno v Drugi številki revije Kužek