Tibetanski mastif

4208

tibetanski-mastifPrimeren za:

Izkušene lastnike psov
Veliko stanovanje ali ograjen vrt

Na kratko o tibetanskem mastifu:

Mogočen
Zvest
Ljubeč
Ponosen

Posebne zahteve:

Tibetanski mastif je prelep in miren velikan, ki je zaradi svoje zaščitniške narave primeren le za pasje poznavalce. 

Zgodovina

Tibetanski mastif ali Do Khyi je starodavna pasma, ki izvira iz tibetanskih višav. Tibetanski menihi so jih uporabljali kot varuhe, potovali pa so tudi skupaj z nomadi. Dolga stoletja so bili v nedostopnih visokogorjih odrezani od ostalega sveta, zato so se razvili v povsem unikatno pasmo. Že Aristotel jih je omenjal, Marco Polo pa je bil nad njihovo močjo in karakterjem izredno navdušen. Nekateri kinologi smatrajo tibetanskega mastifa za prednika vseh velikih pastirskih pasem, molosov in mastifov. Eden prvih psov, ki je pripotoval v zahodno Evropo je bil v dar kraljici Viktoriji leta 1847. Za tem so se hitro razširili po Evropi in po svetu, dandanes pa je ravno v Tibetu zelo redek.

Videz

To je velik in mogočen pes impresivnega izgleda. Doseže do 71 cm plečne višine in do 80 kg teže. Glava je široka, težka in močna, pri odraslih je lahko na čelu prisotna guba kože. Stop je dobro definiran, nos je širok in karseda temne barve. Oči so srednje velikosti, rjave barve, postavljene široko narazen, s ponosnim pogledom. Ušesa so trikotne oblike in viseča, nošena naprej, ko je pes pozoren in pokrita s kratko, mehko dlako. Vrat je močen, dobro omišičen in usločen ter pokrit s košato grivo, ki je posebej izražena pri samcih. Hrbet je raven, prsni koš širok in globok. Rep je srednje dolg, visoko nastavljen in nošen zavit čez hrbet ter pokrit z dolgo dlako. Noge so ravne in močne, dobro okotene in prav tako pokrite z daljšo dlako.  Gibanje je mogočno, vendar vseeno lahko in elastično, premika se z dobrim odrivom in izkorakom. Kvaliteta dlake je zelo pomembna, saj je trda, gosta in s košato podlanko. Ne sme biti svilena, valovita ali kodrasta. Barve so bogata črna z ali brez rjavih oznak, zlata, rdeča, svetlorjava; cenjena je čimbolj čista barva.

Temperament

Tibetanski mastif je zvest in vdan svoji družini, katero bo neustrašno branil. Je pogumen in neustrašen, nezaupljiv do tujcev, kar ga naredi za dobrega čuvaja. Potrebujejo močnega in discipliniranega vodjo, saj lahko v nasprotnem primeru postane teritorialen in posesiven. Z otroci so nežni, vendar jih je potrebno že od malega dobro socializirati,zaradi njihove velikosti in zaščitniške narave. Za njih je značilno, da zelo pozno dozorijo – šele pri dveh letih ali pozneje. Znajo biti nekoliko trmasti, zato mora biti lastnik vešč pravilne vzgoje psa. Če je pes dobro vzgojen in socializiran, se bo razumel tudi z drugimi hišnimi živalmi ter drugimi psi. Ta pasma potrebuje zelo izkušenega lastnika.

Zdravje in nega

Nagnjeni so k displaziji kolkov, problemom s kožo, boleznim ščitnice ter vnetjem ušes. Ker tako dolgo odraščajo, je treba biti vsaj prvi dve leti življenja zelo pazljiv in psa ne preveč fizično obremenjevati, saj to lahko slabo vpliva na sklepe.

Njihova gosta in košata dlaka zahteva dnevno krtačenje, da iz nje spravimo odmrlo dlako. Spomladi, ko se temperature začnejo dvigati, zamenja dlako, zato je redno krtačenje takrat še bolj pomembno.

 

Vira: dogbreedinfo.com in
fci.be