Stvari, ki jih (ne) smete početi med sprehodom s psom

456

Imate psa, ki se rad sprehaja? Številni psi uživajo v rednih sprehodih in sprehajanje psa je lahko odličen vir vadbe za pse vseh starosti. Čeprav je sprehajanje psov lahko zelo zabavno, obstajajo priprave, ki jih je treba izvesti, da bo sprehod varen in uspešen tako za vas kot za vašega psa. Tukaj so stvari, ki jih morate početi na sprehodu s psom, in stvari, ki jih nikoli ne smete početi na sprehodu s psom.

NE: dovolite, da psi vlečejo na ovratnici

Če imate psa, ki še ne obvlada hoje na ohlapnem povodcu, je pomembno, da izberete pravo opremo, da preprečite, da bi ga pes vlekel z vratom.Z močnim vlečenjem lahko povzroči poškodbe njegovega sapnika ali nepotrebno obremenitev njihovega telesa. Da bi preprečili poškodbe med vlečenjem, je koristno izbrati pravo podporno opremo, ki jo bo vaš pes nosil med sprehodom. Ponavadi je to oprsnica, ki ublaži pritisk in uravnava silo med vlečenjem.

Rear view of young woman walking her dog in the park on a sunny day

DA: pustite svojemu psu, da voha in raziskuje

Ko ste s psom na sprehodu, mu dajte priložnost, da voha in raziskuje. Psi najbolje raziskujejo in razumejo svet skozi nos. Namesto da hitite na sprehodu, se umirite in pustite psu povohati okolico. Vohanje zagotavlja psihično stimulacijo za vašega psa in mu lahko tudi pomaga, da se med vohanjem sprosti in razbremeni. Psa imejte na daljšem povodcu, da se lahko bolj svobodno giba med branjem novičk.

Ne: dovolite, da se vaš pes približa drugim psom ali ljudem

Med sprehodom s psom mu ne dovolite, da bi se približal drugim psom (ali ljudem), razen če ste dobili izrecno dovoljenje za pristop. Tudi če ima vaš pes rad druge pse in ljudi, to ne pomeni, da jih tudi drugi marajo. Če svojega psa naučite, da se osredotoči na vas, namesto da se poskuša približati drugim psom in ljudem, je varnejše za vse. Hkrati pa pozornost na vas pomaga tudi pri šolanju.

Make Walking Your Dog a Pleasure With These Games – American Kennel Club

DA: uporabite povodec ustrezne dolžine

Odvisno od tega, kje se sprehajate s svojim psom, bodo vaši cilji usposabljanja in temperament vašega psa narekovali, kakšno vrsto povodca boste uporabljali. Za večino psov je lahek 2 meterski povodec na splošno najboljši za običajen sprehod v soseski ali na drugem prometnem območju. Če se boste sprehajali na bolj odprtem mestu, kot je mirna plaža ali polje, je dolgi povodec odličen način, da svojemu psu zagotovite več svobode, medtem ko je varen in povezan z vami. Odlična izbira so sledni povodci dolžine 10 metrov.

Ne: spustite svojega psa s povodca

Psu ne snemite povodca, razen če se sprehajate na območju, kjer je izrecno dovoljeno, da so psi brez povodca, ali ste v parku za pse. Če imate svojega psa na povodcu, lahko zagotovite, da se drugi psi in ljudje počutijo varnejše in udobneje. Povodec vašemu psu preprečuje, da bi se približal drugim ljudem in psom, lovil divje živali ali švignil v promet. Ni vsakdo zadovoljen s psi in upoštevanje zakonov o povodcih pomaga ohranjati parke in druge javne prostore še vedno psom prijazne.

The Best Dog Boots | Reviews by Wirecutter

DA: zaščitite pasje tačke

Ko sprehajate svojega psa, morate zaščititi njegove tačke. Zlasti v hladnem vremenu z ledom in sredstvom za odmrzovanje boste želeli, da vaš pes nosi škorenjčke, da preprečite draženje tačk in ureznine. V vročem vremenu boste svojemu psu nadeli škorenjčke, če se boste morali sprehajati po vročem betonu, ki lahko opeče pasje blazinice. V kolikor je mogoče se takšnim razmeram raje izognite in prilagodite čas sprehodov. Če vaš pes noče nositi čeveljčkov so vam lahko v pomoč voski in razne kreme za blazinice.

Ne: puščajte pasjih iztrebkov za seboj

Ko peljete psa ven, obvezno prinesite s seboj vrečke za iztrebke in vedno pobirajte za njim. Pobiranje pasjih iztrebkov ni le vljudno početje, ampak tudi pomaga zmanjšati širjenje bolezni. Ko ste na sprehodu, obvezno spakirajte dovolj vrečk za iztrebke, da jih boste imeli dovolj, tudi če gre vaš pes nekajkrat na stranišče. Prav tako jih je lepo ponuditi ljudem, ki so svoje pozabili ali potrebujejo dodatno.

580+ Picking Up Poo Stock Photos, Pictures & Royalty-Free Images - iStock

DA: s sabo imejte priboljške

Preden se odpravite na sprehod, spakirajte veliko pasjih priboljškov. Med sprehodom lahko s priboljški nagradite svojega psa, ko naredi zaželeno vedenje, kar bo spodbudilo psa, da ostane blizu vas in ne vleče med sprehodom. S priboljški lahko psu pomagate pri hoji mimo drugih psov ali v bližini prometa.

Top 10 Dog Treat Bags and Pouches | Smart Bark

Ne: pustite psa samega, ko je zunaj

Če se s psom odpravite na sprehod, poskrbite, da boste lahko ves čas ostali z njim. Poleg nevarnosti kraje psa se lahko psi, ki jih pustimo brez nadzora, izmuznejo s povodca ali ovratnice in se izgubijo ali pa jih nadlegujejo druge živali ali ljudje, ki hodijo mimo. Če želite iti v trgovino ali kavarno, je najbolje, da psa pustite doma.

Cute brown Dachshund dog with red leash on east london street

DA: poskrbite, da ima vaš pes identifikacijo

Preden se s psom odpravite na sprehod, se prepričajte, da ima ovratnico z identifikacijsko oznako. V primeru, da se vaš pes izgubi, lahko značka pomaga, da psa prej dobite domov.

Prav tako je obvezno, da svojega psa mikročipirate. Prednost mikročipa je da se ne more izgubiti in ga ima pes stalno pri sebi.

Owner holding her Dog's leash and showing her name tag.

DA: izberite ustrezne sprehode

Ko načrtujete sprehode s svojim psom, poskrbite, da boste izbrali poti, ki so primerne njegovi starosti, temperamentu in splošni osebnosti. Če je vreme posebej vroče ali hladno, bodite premišljeni, kje hodite in kako daleč hodite. Če se s psom odpravljate na pohod, razmislite o tem, kako naporen bo izlet za vašega psa, preden se odpravite.

Če vaš pes nima veliko izkušenj s pohodništvom, izberite manj naporen pohod in povečajte njegovo vzdržljivost za zahtevnejše poti. Starejši psi, mladi psi, nekateri majhni psi in psi z ortopedskimi težavami večinoma potrebujejo krajše sprehode. Če niste prepričani, katera vrsta sprehoda je najprimernejša, se pogovorite z veterinarjem vašega psa o tem.

DA: poiščite zabavne kraje za sprehod

Se vaš pes dolgočasi vaših vsakodnevnih sprehodov? Poskusite zamenjati, poti kje hodite, da bo sprehajanje za vašega psa bolj zabavno in privlačno. Če lahko, psa odpeljite v novo okolje, najbolje nekam v naravo, kjer lahko vaš pes voha in raziskuje. Prepričajte se, da vnaprej preverite, ali je lokacija, kamor želite iti, dobrodošla za pse. Če se s psom ne morete odpraviti v naravo, lahko običajni sprehod preprosto spremenite. Že samo sprehod po drugi ulici ali v drugo smer lahko naredi sprehod za vašega psa bolj razburljiv in privlačen.

Woman running with dog to workout during morning walk

Sprehodi so lahko odličen vir vadbe in obogatitve za pse, vendar zahtevajo nekaj priprave, da bodo zabavni in varni za naše pse. Sprehodi lahko pomagajo preprečiti dolgčas in našim psom omogočijo dostop do sveta okoli nas. Če poskrbite, da načrtujete vnaprej in imate ustrezno opremo, se lahko izognete nekaterim pogostim napakam skrbnikov psov in se bolj zabavate na sprehodu s svojim psom.

www.cuteness.com