Spoznajte problematiko španskih galgov

1169

Španski hrt oziroma galgo je precej razširjena pasma, sploh v Španiji. So izjemno inteligentni in ljubeči življenjski sopotniki, a žal se pogosto še vedno znajdejo v groznih razmerah.

Zakaj ravno galgo?

Galgo je odličen lovec. Ima precej močan lovski nagon, je iznajdljiv, inteligenten in rad sodeluje s človekom. Zaradi vseh teh lastnosti so ti psi pogosta izbira španskih lovcev. Ti pa do svojih kosmatincev nimajo spoštljivega odnosa.

Pogosto galgi živijo v groznih razmerah. So zanemarjeni, shirani ter ne dobivajo niti ustrezne prehrane, kaj šele veterinarske oskrbe. Psi so po sezoni lova pogosto odvrženi, zapuščeni ali usmrčeni na brutalne načine: lovci jih pogosto obesijo za drevo, ustrelijo, pohabijo ali pustijo stradati do smrti. Galgi velikokrat preživijo samo eno sezono lova, nato pa jih čaka kruta usoda.

K sreči se problematike zaveda vse več srčnih ljudi. Številna društva po celotni Evropi si prizadeva zmanjšati okrutna dejanja ter ponuditi dom zavrženim psom. Ker se pa taki kruti dogodki pogosto dogajajo na podeželju in kotičkih, skritih pred očmi javnosti, še vedno mnogo kosmatincev doleti mučenje in boleča smrt.

Kako galgom lahko pomagate?

V kolikor razmišljate o posvojitvi hrta, preverite društva za pomoč hrtom. Tam so med drugim številni galgi, rešeni iz groznih razmer in pripravljeni na nov dom. Seveda lahko kateremu od kosmatincev ponudite tudi začasni dom, ali pa društvom pomagate z donacijami.

Pomembno je tudi ozaveščanje. Informacije o kruti usodi galgov širite med svoje prijatelje in tudi njim predstavite načine, kako lahko pomagamo. Skupaj lahko pomagamo večjemu številu psov in preprečimo pretresljiva dejanja, ki se dogajajo zelo blizu nas.

Preverite, kako pomagati brezdomnim psom, če jih ne morete posvojiti >