So eterična olja psom škodljiva? (2. del)

143

Prvi del prispevka o eteričnih oljih najdete TUKAJ.

  • Eterično olje borovca. Običajno je to eterično olje izdelano iz škotskega bora in se uporablja za naravno čiščenje, razkuževanje in odstranjevanje vonjav. Pri ljudeh se eterično olje borovca terapevtsko uporablja za zmanjšanje oteklin in pomoč pri boljšem krvnem obtoku. Pri peroralni ali topikalni uporabi pri psih lahko borovo olje povzroči draženje na koži, sluznici in prebavilih. Če ga pes zaužije, lahko povzroči težave v osrednjem živčnem sistemu, jetrih in ledvicah. Znaki zastrupljenosti vključujejo bruhanje, prekomerno slinjenje, ataksijo, šibkost in zmedenost.
  • Plazeča meta. V preteklosti se je to eterično olje uporabljalo kot sredstvo proti insektom. Mnogokrat se zgodi, da dobronamerni skrbniki psov to olje uporabijo kot obrambo pred zajedavci. Na žalost, ne glede na to, ali se zaužije ali absorbira skozi kožo, lahko povzroča težave z jetri. Znaki vključujejo pretirano zaspanost, bruhanje in drisko. Če se ne zdravi, je lahko to olje za psa usodno.
  • Cimet. Esenco cimeta najdemo v številnih gospodinjskih predmetih, vključno z dišečimi svečami, razpršilniki dišav in ostalim. Cimet je v vseh oblikah lahko strupen za pse, koncentrirano olje pa je najnevarnejše. Psom, ki zaužijejo ali pridejo v stik s cimetovim oljem, lahko nenadno, drastično pade nivo sladkorja v krvi, spremeni se srčni utrip, pride do bruhanja, driske in obolenj jeter. Cimet lahko tudi draži pljuča, kar vodi do kašlja in težav z dihanjem.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Drobne Deja

Viri:
https://www.thesprucepets.com
https://www.dogsnaturallymagazine.com