Kavkaški ovčar

2377

Primeren za:

  • Zelo izkušene vodnike.
  • Posameznike z veliko prostega časa.
  • Posameznike, ki mu lahko nudijo veliko odprtega prostora.

Na kratko o kavkaškem ovčarju:

  • Izjemno zaščitniški.
  • Pripada družini in ji je zvest.
  • Samozavesten.
  • Topel partner.

Posebne zahteve:

Kavkaški ovčar potrebuje izjemno izkušenega vodnika, ki ga bo znal socializirati na avtoritaren, a pozitiven način, saj se negativno odzovejo na vsakršno grobost. Potrebujejo torej avtoriteto in ljubezen v enem. Njihova vzgoja je lahko težavna, zato moramo biti vedno dosledni in vztrajni. Ob neustrezni vzgoji lahko postanejo trmasti, agresivni in pretirano zaščitniški.

Zgodovina

Kavkaški ovčar se je prvič pojavil na Kavkazu. Kot ovčarji služijo ljudem že najmanj 600 let, pasma pa se še danes uporablja za zaščito ovc pred plenilci in tatovi. Kavkaški ovčar je najbolj priljubljen v Rusiji in drugih delih nekdanje Sovjetske zveze. Kavkaške ovčarje so v poznih 60. letih pripeljali v Vzhodno Nemčijo, da bi služili kot obmejna patrulja, zlasti ob Berlinskem zidu. Ko se je zid zrušil, je veliko teh psov dobilo nove domove z družinami po vsej Nemčiji, kjer še danes njihova skrbna vzreja varuje prihodnost te čudovite pasme.

Videz

Pri kavkaškem ovčarju najprej opazimo globoke, temne oči. Njegova ušesa so gosto prekrita z dlakami. Boki so rahlo dvignjeni in tudi rep je obilno pokrit z dolgimi in težkimi dlakami. Prednje tace so dolge in ravne. Šape so velike in težke, z dlakami med prsti, ki zagotavljajo zaščito. Smrček je črn z dobro odprtimi, velikimi nosnicami. Dlaka je po celem telesu debela in gosta, odporna na vremenske vplive – še posebej učinkovita je proti mrazu – in je lahko sive, rjave, tigraste ali bele barve, čeprav FCI prepoveduje rjave pse. Visoki so od 64 do 72 cm, tehtajo pa med 45 in 70 kg.

Temperament

Prvotni namen kavkaškega ovčarja je bil zaščititi živino. Značilnega predstavnika pasme najbolje opišejo besede: samozavesten, močan in pogumen.  Ob neustrezni socializaciji lahko kavkaški ovčar postane neobvladljiv, tudi strašen.  Gre za zelo pogumno, pozorno in močno pasmo, ki ne sprejema ljudi, katerih ne pozna in ima močno razvito potrebo po obrambi vsakogar, ki pripada njegovi družini – tako njenih človeških kot živalskih članov. Samega z otroci ga ni priporočljivo pustiti, saj lahko, če postane otroška igra pregroba, kavkaški ovčar začuti potrebo, da zaščiti »svojega« otroka pred drugimi, vključenimi v igro. Dominantno se lahko obnaša tudi do drugih, nepoznanih psov. To ni pes za vse. Zahteva lastnika, ki zna pokazati močno vodstvo in je pripravljen porabiti veliko časa za druženje in usposabljanje. Cilj pri usposabljanju tega psa je vzpostaviti zavest, da smo mi vodja klana. Tako ustrežemo tudi njegovemu naravnemu nagonu, ki stremi k sprejemanju navodil, in hkrati dosežemo 100 % poslušnost in lep, trajen, topel odnos.

Zdravje in nega

Pasma je zelo odporna in nima znanih genetskih težav. Paziti moramo le, da mladiča ne obremenjujemo s pretiranimi aktivnostmi, ki bi v odrasli dobi lahko vplivale na zdravje njegovih sklepov in kosti. Potrebno je redno česanje dlake, da se ne razvijejo vozli. Kopanju se izogibamo, saj škodi naravni odpornosti dlake.

Maja Bernik

Viri:
https://www.dogbreedinfo.com