Skye terier

464

Zgodovina

Skye terier je ime dobil po otoku Skye na Škotskem, kjer je bil vzrejen. Pasma je nastala pred več kot štirimi stoletji. Najprej so ga uporabljali za lov na lisice, jazbece in vidre. Videz pasme je do danes, ostal skoraj nespremenjen. Skozi zgodovino se mu je spreminjalo le ime. Poznali so ga pod Fancy skye terier, Silky skye terier in Parsley terier.

Pasma je bila nekoč zelo priljubljena pri angleških plemičih. Posebna ljubiteljica je bila kraljica Viktorija, ki je to pasmo tudi gojila in vzgajala.

Na kratko o skye terierju:

  • Družaben
  • Zaščitniški
  • Prijazen
  • Ima srednji nivo energije

Videz

Po izgledu je skye terier majhen pes. Je okreten, kompakten in čvrsto grajen. Obstajata dve različici te pasme. Eden ima ušesa spuščena ob glavi, drugi pa privzdignjena. V višino doseže od 25 cm do 26 cm. Tehta od 10 kg do 12 kg. Življenjska doba je do 15 let.

Dlaka skye terierja je valovita in dolga. Na otip je trda. Podlanka je mehka in topla. Barva dlake, se razvija do odrasle dobe, kar je lahko tudi več let. Lahko so modre barve, črne, sive, srebrne ter krem s temnimi ušesi, konico repa in brki.

Temperament

Po naravi je skye terier zelo dobrosrčen, prijazen in ljubeč pes. Je živahen in pogumen. Obenem je zelo vljuden in obožuje svojega skrbnika. Nanj se močno naveže in mu povsod sledi. Je zelo zaščitniški in na tujca zmeraj opozori z lajanjem. Je zelo prilagodljiv in potrpežljiv.

Do otrok je zelo prijazen in ljubeč, če jih pozna od malega. Načeloma, pa se bolj priporoča za družine brez otrok. Ni pretiran ljubitelj nemira in otroškega vreščanja. Raje ima umirjeno in stabilno okolje. Z drugimi psmi se dobro razume. Manjše živali, bo zaradi lovskega nagona najverjetneje preganjal.

Potrebna je zgodnja in obsežna socializacija. Priporočljiv je obisk male šole poslušnosti. Skrbnik naj bo dosleden, odločen, izviren pri učenju ter potrpežljiv. Pomembno je, da mu nudite dovolj aktivnosti, ki mu zaposlijo telo in um. Pri vadbi, se začne hitro dolgočasiti, zato je pomembno, da ste iznajdljivi.

Skye terier ima srednji nivo energije. Ne potrebuje toliko sprehodov, kot potrebuje igre in druženja s skrbnikom. Svojo energijo, lahko sprosti čez dan in ne potrebuje intenzivnih treningov. Potrebuje pa dosledno in odločno, a nikoli grobo, vzgojo.

Zdravje in nega

Skye terier je poznan, kot zdrava pasma. Lahko ga pestijo zdravstvene težave, ki jih ima veliko majhnih psov. To je zdrs diskov in degenerativne spremembe medvretenčnih ploščic. To lahko preprečite tako, da mu dokler se mu telo in kosti razvijajo, preprečite hojo po stopnicah in skakanje z višin.

Nega skye terierja ni tako zahtevna. Če mu skrajšate dlako, ga lahko pokrtačite enkrat na teden. S tem mu odstranite odmrlo dlako in morebitne umazanije iz nje. Če mu pustite dolgo dlako, pa jo je potrebno dva do trikrat na teden pokrtačiti, da se ne zapleta. Kopajte ga le, če je to nujno potrebno. Redno mu pregledujte ušesa, ki so nagnjena k infekcijam. Po potrebi mu strizite kremplje.

Deja Drobne

Viri: – https://www.thesprucepets.com/skye-terrier-dog-breed-profile-4777402