Najbolj slavni psi v zgodovini

8437

Psi so naši najboljši in najzvestejši prijatelji, kar dokazujejo že skozi celotno zgodovino. Od vsega začetka so bili štirinožni kosmatinci naši spremljevalci pri lovu, obrambi in odlični družabniki v vsakdanjem življenju. Medtem ko so nekateri kužki postali slavni zaradi svojih lastnikov, so si drugi mesto v zgodovini prislužili z veliko predanostjo, sočutjem in junaštvom. Naj bo razlog tak ali drugačen, marsikateri kuža si zasluži mesto na seznamu, mi pa vam predstavljamo le nekaj najbolj znanih psov v vseh zgodovini.

  1. Laika

Gotovo je najbolj slaven pes med vsemi Laika, prvo živo bitje, ki je poletelo v vesolje. Njena pot se je sicer začela precej klavrno, saj je bila Laika brezdomna potepuška psička, mešanka med sibirskim haskijem in terierjem, ki je živela na ulicah Moskve. Leta 1957 je bila izbrana kot pes, ki bo na krovu satelita Sputnik 2 poletela v vesolje. Žalosten je bil tudi njen konec, saj je bila Laika edina žival, ki so jo znanstveniki v vesolje poslali z vedenjem, da bo poginila. Satelit s psičko namreč ni imel kapsule za vrnitev na Zemljo, zato je njeno življenje v vesolju trajalo le toliko časa, kot je bilo zaloge kisika v kapsuli. Kor prva pasja potnica v vesolje pa ima danes Laika svojo spominsko ploščo na ruskem inštitut za letalstvo in vesoljsko medicino.

[members_only]
  1. Hachiko

Zgodba o Hachiku je zgodba o zvestobi, ki seže do srca. Hachika, pes japonske pasme akita, se je skotil leta 1923, po približno letu dni pa ga je v svoj tokijski dom odpeljal profesor agrikulture na tokijski univerzi, Hidesaburo Ueno. Vsako jutro se je psiček od svojega skrbnika poslovil pri vhodu v hišo in ga ob koncu delovnika pričakal na bližnji železniški postaji. Ko je bil Hachiko star 18 mesecev, se je zgodila tragična nesreča, saj je profesor zaradi srčnega napada na univerzi umrl in se ni več vrnil na železniško postajo. Psička so oddali novim skrbnikom, ampak je kar naprej uhajal v svoje prejšnje bivališče in na postajo. Vsak dan do svoje smrti (še naslednjih 10 let), je Hachiko natančno ob 16. uri čakal svojega gospodarja na železniški postaji in kmalu je kuža postal prava senzacija in simbol zvestobe, še danes pred postajo stoji njegov kip, kot v upanju, da se bo Hachikov skrbnik nekoč vrnil domov.

  1. Benji

Leta 1974 je srca filmskih gledalcev osvajal simpatični mešanček Benji, ki je v zgodbi rešil dva ugrabljena otroka. Pasja franšiza o malem potepuškem Benjiju združuje kar 9 delov, kuža pa praktično sam razreši celotno kriminalko. Film je postal prava uspešnica in prvotno je Benjija igral kuža Higgins, kuža iz zavetišča Burbank Animal Shelter. Po podatkih American Humane Society je bil film zaslužen za številne pasje posvojitve, v času filmske vročice je bilo namreč posvojenih več kot milijon psov iz zavetišč.

  1. Toto

Leta 1939 je izšel film Čarovnik iz Oza, ki je imel velik vpliv na takratno popularno kulturo in poleg Dorothy ter ostalih njenih prijateljev je imel veliko vlogo tudi kužek, Toto. Toto je bila psička pasme Cairn terier, zaradi katere je bilo kmalu več kot 30 % majhnih psičkov in psičk poimenovanih Toto (in to še 70 let po izidu filma). Pravo ime terierke je bilo Terry in so jo za vlogo izbrali med 100 drugimi psi. Poleg Čarovnika iz Oza se je Terry pojavila še v številnih drugih filmih.

  1. Bobbie

Nekateri pravijo, da pes vedno najde svoj dom, kar je dokazal tudi Bobbie, Collie, ki je prepotoval več kot 4000 kilometrov, da je zopet našel svojo družino. Leta 1923 je Bobbie potoval s svojo družino od Silvertona, Oregona do Indiane. Nekje na poti se je ločil od svojih skrbnikov in se je izgubil. Družina si je prizadevala na vse kriplje, da bi svojega 2-letnega kužka znova pripeljali domov, vendar žal neuspešno. Po 6 mesecih pa se je Bobbie nenadoma pojavil na njihovem pragu. Bil je zelo umazan, shiran, šibak in tačke je imel ranjene do kosti, saj je peš prepotoval več kot 4000 kilometrov, vendar je bil žil.

  1. Argos

Svoje mesto so si psi zaradi zvestobe prislužili tudi v grški mitologiji. Eden najbolj slavnih psov v zgodovini je zato prav gotovo Argos, Odisejev lovski pes z neomajno ljubeznijo do svojega gospodarja. Odisej je Argosa vzgajal od malih tačk in bila naj bi nerazdružljiva. Ko je Odisej odšel v trojansko vojno in ga 20 let ni bilo nazaj domov, na Itako, ga ob prihodu še najbližji niso spoznali. Le Argos, zvesti pes, takrat že močno ostarel, je prepoznal svojega gospodarja in začel mahati z repom. Po tem dogodku pa se je njegovo pasje življenje končalo, kar zgodbo dela precej srce parajočo.

  1. Lassie

Ko govorimo o najbolj slavnih psih, seveda ne moremo mimo škotske ovčarke Lassie, verjetno najbolj znane psičke na svetu vseh časov. Lassie se je v filmih pojavljala od leta 1943 do 2007 in prva jo je upodobil škotski ovčar Pal. Čeprav je Lassie v filmskih klasikah psička, jo je v večini filmov odigral samček. Filmska franšiza o Lassie je dobila kar 11 filmov, samo do leta 1951 se je odvilo kar 6 nadaljevanj in prav v vsakem od njih je nastopil Pal ali pa eden izmed njegovih potomcev. Tudi ta film ovekoveči pasjo navezanost, saj si škotski ovčar izbere le enega člana družine, kateremu je popolnoma vdan in se zato vedno znova vrača k njemu.

[/members_only]

Maša Pirnat

Viri:
www.dognotebook.com
www.babble.com