Najbolj slavni psi v zgodovini

Psi so naši najboljši in najzvestejši prijatelji, kar dokazujejo že skozi celotno zgodovino. Od vsega začetka so bili štirinožni kosmatinci naši spremljevalci pri lovu, obrambi in odlični družabniki v vsakdanjem življenju. Medtem ko so nekateri kužki postali slavni zaradi svojih lastnikov, so si drugi mesto v zgodovini prislužili z veliko predanostjo, sočutjem in junaštvom. Naj bo razlog tak ali drugačen, marsikateri kuža si zasluži mesto na seznamu, mi pa vam predstavljamo le nekaj najbolj znanih psov v vseh zgodovini.

  1. Laika

Gotovo je najbolj slaven pes med vsemi Laika, prvo živo bitje, ki je poletelo v vesolje. Njena pot se je sicer začela precej klavrno, saj je bila Laika brezdomna potepuška psička, mešanka med sibirskim haskijem in terierjem, ki je živela na ulicah Moskve. Leta 1957 je bila izbrana kot pes, ki bo na krovu satelita Sputnik 2 poletela v vesolje. Žalosten je bil tudi njen konec, saj je bila Laika edina žival, ki so jo znanstveniki v vesolje poslali z vedenjem, da bo poginila. Satelit s psičko namreč ni imel kapsule za vrnitev na Zemljo, zato je njeno življenje v vesolju trajalo le toliko časa, kot je bilo zaloge kisika v kapsuli. Kor prva pasja potnica v vesolje pa ima danes Laika svojo spominsko ploščo na ruskem inštitut za letalstvo in vesoljsko medicino.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Maša Pirnat

Viri:
www.dognotebook.com
www.babble.com