Sklepne težave in matične celice

sklepne-tezave-in-maticne-celiceS sklepnimi obolenji se bo vsaj enkrat v življenju srečala tretjina psov. Nekatere večje pasme, kot so na primer bernski planšarji, nemški ovčarji, zlati prinašalci, labradorci ali bokserji, so še prav posebej nagnjene k tovrstnim težavam – sklepna obolenja se pri njih pojavijo v kar 80 odstotkih primerov!

Pogosto se vnetje sklepov pojavi celo že pri zelo mladih živalih, vzroki za to pa so lahko različni. Simptomi so sicer zmeraj podobni: kuža težko vstaja, občasno šepa, hoja po stopnicah mu kar naenkrat predstavlja težavo, tudi pri skokih okleva. Še tako živahen pes postane brezvoljen in neaktiven, saj ga pestijo bolečine, ki jih lahko pogosto tudi uspešno skriva, zato lastniki velikokrat spregledamo začetne stadije bolezni. Prav ti začetni stadiji pa so za nadaljnji razvoj bolezni najpomembnejši! Že najmanjše šepanje lahko kaže na razvoj resnejših težav, ki so pogosto neozdravljive: artritisi, artroze, poškodbe kit in vezi, poškodbe hrustanca.

Če se z veterinarskimi diagnostičnimi metodami ugotovi, da se je na primer pričel razvoj osteoartritisa, je uspešnost zdravljenja največja ravno takrat, ko se s terapijo prične čim prej. Pri osteoartritisu gre za degenerativno obolenje sklepa, ki nastane zaradi odmiranja celic v sklepu. Odmiranje povzroča vnetje, iz vnetja pa se razvije bolečina. Takšno kronično obolenje pogosto vodi do tega, da kuža čez nekaj let ni več sposoben hoditi.

Možna zdravljenja

Še nedolgo nazaj omenjenih sklepnih težav ni bilo mogoče zdraviti, temveč smo psom lahko pomagali le z zdravili proti bolečinam ali z zahtevnimi kirurškimi posegi blažili težave pri hoji. Protibolečinska sredstva so kratkotrajna rešitev, nikakor pa ne priporočljiva za dolgotrajno zdravljenje, saj žal ne delujejo le na mesto bolečine, temveč lahko vplivajo tudi na notranje organe, kot so jetra, želodec ali ledvice. S protibolečinsko terapijo prav tako ne zdravimo vzroka bolezni, temveč le lajšamo bolezenske simptome, zaradi česar bolezen ves čas napreduje. Na drugi strani so kirurški posegi, pri katerih gre v prvi vrsti za saniranje težave, saj navadno pridejo v poštev šele v zadnjih stadijih, ko je bolezen že precej napredovala. Takšna rešitev je precej invazivna in povezana tudi z dolgotrajnim okrevanjem, ob čemer kužki po navadi precej trpijo, sploh če so živahne narave.

Obstaja še tretja možnost, ki se je v zadnjih letih izkazala za najbolj učinkovito in tudi kot edina dolgotrajna: zdravljenje z matičnimi celicami. Kar zadeva zdravljenje z matičnimi celicami pri psih, smo Slovenci med pionirji, saj je to pri nas že več let redna praksa. Do zdaj je bilo v Sloveniji uspešno zdravljenih že več kot 250 psov! Slovensko tehnologijo uporabljajo tudi zunaj naših meja – v Avstriji, Nemčiji, Veliki Britaniji in na Hrvaškem. Varnost, uporabnost in učinkovitost matičnih celic pri zdravljenju sklepnih težav je dokazalo že več kliničnih študij po vsem svetu.

Matične celice

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Jernej Hren, dr. vet. med.

Objavljeno v devetindvajseti številki revije Kužek