Sindrom črnega psa – kaj je to?

Sindrom črnega psa je izraz, ki se uporablja za pse, ki so težje posvojljivi. Najpogosteje gre za odrasle, večje pse črne barve, ki so „navadnega“ videza.

Društva in zavetišča so opazila, da imajo taki psi največje težave pri posvojitvi. Ne zato, ker bi karakterno problematični na kakršenkoli način. Nasprotno – velikokrat so ravno oni točno tisto, kar posameznik išče, pa vendar so velikokrat spregledani. Njihova edina napaka je njihov videz. Tako je nastal izraz „sindrom črnega psa“ – pojav, ko večji, odrasel črn pes ne dobi doma samo zato, ker vizualno nima nobenih „posebnosti“. Nekateri temu celo pravijo pasji rasizem.

“Luškane”, simpatične kepice dobijo domove zelo hitro. Mladiči včasih iščejo dom zgolj en dan, prav tako psi, ki imajo posebno barvo, puhasto dlako ali kakršnokoli drugo vizualno posebnost. Ko se pojavi oglas o kakem takem psu, društva/zavetišča dobijo poplavo sporočil in klicev.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Veronika Sivka

Viri:
www.petfinder.com
www.huffpost.com