Šepanje pri psih – kdaj in kako ukrepati?

sepanje-pri-psih-kdaj-in-kako-ukrepatiŠepanje pri psih je zelo pogosto. Včasih gre le za posledico udarca ali nepravilnega giba. Takšno šepanje navadno hitro izzveni. Neredko, še posebej, če je šepanje dolgotrajno in ne pojenja, pa se za njim skriva kronično sklepno obolenje. V takšnih primerih je priporočljivo ukrepati čim prej, saj se sicer zdravstveno stanje našega štirinožnega prijatelja lahko kaj hitro poslabša, kar pa vodi v začaran krog bolečine in zelo omejeno gibanje. Sklepna obolenja so med najpogostejšimi obolenji pri psih, saj prizadenejo več kot 30 % vseh psov. Vzroki za razvoj degenerativnega obolenja sklepov so različni, pogojeni so tudi s pasmo, saj pri nekaterih večjih in težjih pasmah zboli kar 80 % vseh psov!

Pasemske predispozicije

  • Kolčne displazije: nemški ovčarji, labradorci, buldogi, bernardinci, prinašalci, bokserji.
  • Komolčne displazije: bokserji, chow-chowi, rotvajlerji, labradorci, prinašalci, buldogi, terierji,  shar-pei .
  • Izpah pogačice: pomeranci, terierji, španjeli, čivave itd. (male pasme).

Sklepna obolenja – na kaj moramo biti pozorni

S podrobnim opazovanjem obnašanja našega psa lahko lastniki kaj hitro tudi sami ugotovimo, da ima težave s sklepi, saj postane manj zainteresiran za gibanje, tek ali igro, njegovo počutje je nekoliko apatično, pasivno, v nekaterih primerih zaradi bolečine celo agresivno. Opazujemo ga pri gibanju: Kakšna je hoja, kako se pes odziva pri lahkotnem teku, kako pri hitrejšem, ima težave pri vstajanju ali usedanju, hoji po stopnicah, skakanju? Priporočljivo je, da psa tudi nežno pretipamo ali masiramo, ob tem pa smo pozorni na izražanje bolečine in stokanje. Pozorni smo tudi na morebitne spremembe na koži, na tujke ali lokalno povišano telesno temperaturo, ki bi lahko nakazovala, da gre za vnetje.

Velikokrat je lahko šepanje samo posledica udarca ali odrgnine in ni povezano s kroničnim sklepnim obolenjem. Da bi ugotovili, ali gre za sklepno obolenje, moramo tako spremljati, kako dolgo se šepanje pojavlja, ali tudi vremenske spremembe vplivajo na slabše ali boljše stanje, ali je šepanje morda izrazitejše v jutranjih ali večernih urah? Pogosto se šepanje na začetku pojavlja le po telesni aktivnosti, v kasnejših fazah obolenja pa vedno pogosteje, ko sklepi postajajo tudi otrdeli. Že ob prvih znakih, ki nakazujejo na morebitno sklepno obolenje, se priporoča psu zagotoviti veliko počitka in prilagoditi telesne aktivnosti, predvsem takšne, pri katerih prihaja do nenadnih gibov (lovljenje žogice). Vsekakor je priporočljiv čimprejšnji obisk veterinarja, ki bo obolenje s pomočjo kliničnega pregleda ali rentgenskega posnetka lahko tudi primerno diagnosticiral in zdravil.

Možna zdravljenja

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Luka Mohorič

Objavljeno v enaintrideseti številki revije Kužek