Reggae in mehki rock osrečujeta pse

860

Glasba je bila pomemben spremljevalec že za jamskega človeka. Z njo si ljudje tudi danes krajšamo čas, se ob njej zabavamo in spoznavamo svoja čustva. Pravzaprav lahko rečemo, da brez glasbe ni življenja, spremlja nas namreč na vsakem koraku. Ste se kdaj vprašali ali tudi vaš pes prepoznava glasbo in zvok na enak način kot vi? Ga glasba vznemirja ali radosti? Ali sploh kaj občuti ob njej? Imajo morda naši psi celo izdelan glasbeni okus?

Raziskovalci se že dalj časa ukvarjajo z vprašanjem vpliva glasbe na pse. Vendar pa to vprašanje ni zanimivo le zaradi svoje drugačnosti, temveč bi lahko oprijemljivi rezultati pripomogli k pomoči psom v zavetiščih, ki se soočajo z anksioznostjo in drugimi strahovi. Če bi določena glasba lahko pomagala psom premagovati omenjene težave, bi bile le-te na ta način odpravljene.

Beethoven pomirja, Metallica vznemirja

Dolgo časa je veljalo, verjetno ste že zasledili, da klasična glasba vpliva pomirjevalno na naše ljubljenčke. Takšne rezultate je dobila tudi psihologinja Deborah Wells iz Belfasta, ki je psom v zavetiščih predvajala popularno, klasično in ‘heavy metal’ glasbo, in njihovo vedenje posnela. Poleg tega je pse izpostavila tudi čisti tišini in posnetkom človeškega pogovora, da bi lahko razlikovala med vedenji, ki so tipična za vsako izmed treh poskusov. Ugotovila je, da so bili psi ob poslušanju ‘heavy metal’ glasbe izredno nervozni, poleg tega pa so ob predvajanju lajali. Klasična glasba je na njih delovala najbolj umirjeno, saj se je lajež občutno zmanjšal, psi pa so se ulegli na tla in ob glasbi počivali.

[members_only]

Naši psi so ‘fani’ Bob Marleyja in Bon Jovija

V kasnejših raziskavah pa so ugotovili, da so pomirjevalni učinki klasične glasbe na pse precej kratkoročni. Zato so raziskovalci iz Univerze v Glasgowu v sodelovanju s škotsko SPCA problem raziskali še globlje. V eksperimentu so 38 psov izpostavili različnim zvrstem glasbe (razen hard rock in heavy metal glasbi) po kar 6 ur dnevno, in ob tem spremljali delovanje srca, preko česar je mogoče prepoznati količino stresa, ki ga pes občuti. Redno so pregledovali tudi vzorce njihovega urina, ki določa raven stresnega hormona. Ker so v eksperimentu zajeli večji časovni razpon in merili tudi količino hormonov, ki so jih psi ob tem proizvajali, so rezultati pokazali nekoliko bolj dolgoročen vpliv, ki ga ima glasba na pse. Pri pregledu ravni stresnega hormona so ugotovili, da je bila ta najnižja, kadar so bili psi izpostavljeni mehkemu rocku in reggae glasbi.

Psi imajo lasten glasbeni okus

Vsi psi se torej negativno odzivajo na metal in hard rock glasbo, ki pri njih povzroča občutke anksioznosti in nestrpnosti. Kljub temu pa so v raziskavi zapisali, da se vsi psi niso enako odzivali na vse mehkejše zvrsti glasbe, zatorej menijo, da imajo enako kot ljudje, tudi psi izoblikovan svoj lasten glasbeni okus.

Ugotovitve so pripomogle k temu, da imajo nekatera zavetišča na Škotskem sedaj sistem ozvočenja, ki psom predvaja različne zvrsti mehkejše glasbe, ki pse pomirja in jim vsaj malo olajša bivanje izven udobnih domov.

[/members_only]

Tea Rogan

Viri:
moderndogmagazine.com
www.telegraph.co.uk
www.bbc.com