Reggae in mehki rock osrečujeta pse

118

Glasba je bila pomemben spremljevalec že za jamskega človeka. Z njo si ljudje tudi danes krajšamo čas, se ob njej zabavamo in spoznavamo svoja čustva. Pravzaprav lahko rečemo, da brez glasbe ni življenja, spremlja nas namreč na vsakem koraku. Ste se kdaj vprašali ali tudi vaš pes prepoznava glasbo in zvok na enak način kot vi? Ga glasba vznemirja ali radosti? Ali sploh kaj občuti ob njej? Imajo morda naši psi celo izdelan glasbeni okus?

Raziskovalci se že dalj časa ukvarjajo z vprašanjem vpliva glasbe na pse. Vendar pa to vprašanje ni zanimivo le zaradi svoje drugačnosti, temveč bi lahko oprijemljivi rezultati pripomogli k pomoči psom v zavetiščih, ki se soočajo z anksioznostjo in drugimi strahovi. Če bi določena glasba lahko pomagala psom premagovati omenjene težave, bi bile le-te na ta način odpravljene.

Beethoven pomirja, Metallica vznemirja

Dolgo časa je veljalo, verjetno ste že zasledili, da klasična glasba vpliva pomirjevalno na naše ljubljenčke. Takšne rezultate je dobila tudi psihologinja Deborah Wells iz Belfasta, ki je psom v zavetiščih predvajala popularno, klasično in ‘heavy metal’ glasbo, in njihovo vedenje posnela. Poleg tega je pse izpostavila tudi čisti tišini in posnetkom človeškega pogovora, da bi lahko razlikovala med vedenji, ki so tipična za vsako izmed treh poskusov. Ugotovila je, da so bili psi ob poslušanju ‘heavy metal’ glasbe izredno nervozni, poleg tega pa so ob predvajanju lajali. Klasična glasba je na njih delovala najbolj umirjeno, saj se je lajež občutno zmanjšal, psi pa so se ulegli na tla in ob glasbi počivali.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Tea Rogan

Viri:
moderndogmagazine.com
www.telegraph.co.uk
www.bbc.com