Zakaj si moj kuža ves čas liže tačke?

Lizanje tačk je pri psih kar pogost pojav, navado pa največkrat opazimo v trenutkih, ko ne jejo ali spijo in se ne igrajo, rečeno drugače – ko se dolgočasijo. Čeprav je lizanje tačk povsem normalno in je za večino psov zgolj eden od korakov pri njihovi rutini čiščenja, je lahko pretirano lizanje šap nedolžen simptom resnejših problemov.

 

Kot mačke, tudi psi ližejo morebitne rane ali poškodbe, ki so nastale, z namenom, da bi se le-te hitreje zacelile. Mnenja o tej temi se med strokovnjaki sicer razlikujejo, vendar obstaja kar nekaj dokazov, ki kažejo v prid zdravilnosti pasje sline. V kolikor opazite, da si vaš prijatelj ves čas oblizuje isto mesto na tački, je nujno, da preverite, če je prišlo do kakršnekoli poškodbe na področju blazinic ali med njimi.

Slino pa psi uporabljajo tudi za blaženje srbečice. Srbeče tačke lahko povzročajo paraziti – bolhe, klopi ali alergije, ki so, po mnenju veterinarjev, najpogostejši zdravstveni razlog za prekomerno lizanje tac. Iritacije največkrat povzročajo alergeni, ki jih najdemo v okolju: cvetni prah, določene vrste trav in dreves, spore plesni, pršice in prah. Morda se zdi logično, da bi za pojav razdraženih blazinic, pes moral stopiti v fizični kontakt z alergenom, a temu ni tako. Težave na koži tačk lahko povzročijo tudi snovi, ki jih kuža vdihne, zaužije ali kako drugače vnese v sistem.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Maja Bernik

Viri: