Psom nevarne travne bilke

5260673_xlPsi obožujejo tekanje in raziskovanje po travnatih površinah, skrbniki pa jim to zmeraj radi omogočimo. Le malo ljudi pa se zaveda nevarnosti, ki preži na naše kosmatince že med sprehajanjem po bližnjem travniku.

Travne bilke, ki rastejo vsepovsod, so namreč žal pasji sovražnik številka ena. Trave so sicer pomembne rastline za ekosistem in vzdrževanje življenjskih pogojev za druge rastline in živali, pa vendar lahko povzročajo celo vrsto težav našim psom, saj se med brezskrbnim pasjim pohajkovanjem po travnatih površinah njihovi ostri, koničasti in trdi cvetovi zapletejo globoko v gosto pasjo dlako, pozneje pa se zapičijo tudi v nežno kožo psa, največkrat na trebuh, v uhlje in tačke ter posledično povzročajo številna resna vnetja kože pri psih.

Ker se stiku psa s travami pač ni mogoče popolnoma izogniti, pa je priporočljivo, da znate prepoznati najbolj nevarne vrste trav in poskušate stik psa z njimi čim bolj omejiti. Kadar to ni mogoče, je priporočljivo, da psa po sprehodu temeljito skrtačite, pregledate in odstranite vse ostanke cvetov trav. Kadar opazite nenavadne simptome, kot so praskanje, grizenje določenega dela telesa, otekline ali znake vnetja, nemudoma obiščite veterinarja, ki bo opravil pregled in ugotovil, če je za težave kriv morebitni travnati tujek.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Maja Kalaš

Viri: dogster.com
pets.webmd.com
kamniski-vrh.net

Objavljeno v devetnajsti številki revije Kužek