Psi, ki rešujejo in bogatijo življenja

2346

REPSV Kinološkem društvu za reševalne pse Maribor – REPS – se ukvarjamo z iskanjem pogrešanih oseb že 17 let. Naša osnovna dejavnost je šolanje psov in njihovih vodnikov v reševalne namene (iskanje pogrešanih v naravi, zasutih v ruševinah in pod plazovih). Smo člani mednarodne organizacije za reševalne pse IRO.

Dober reševalni pes se s trudom, prizadevnostjo in pod strokovnim vodstvom naredi in izoblikuje v procesu šolanja, ki presega tečaje, saj se nadaljuje tudi v domače okolje.  Program dela obsega poslušnost, premagovanje ovir in, seveda, iskanje.

reps-resevalni-psiPoslušnost je pri vseh izpitih enaka. Premagovanje ovir v snežni plazovini se od ostalih izpitov razlikuje v tem, da mora pes poleg usmerjanja na daljavo in raznih gibalnih spretnosti še znati hoditi za vodnikom po gazi, se pustiti dvigniti na transportno sredstvo in povsem mirno prenesti prevoz s helikopterjem, žičnico, … Pri iskanju, oziroma sledenju, je pomembno, da pes samostojno preišče določen teren in nakaže ponesrečenca (markerja). To stori z laježem, ki je prav poseben in pomeni: »Pridi, našel sem.« Vodnik psa nato prevzame naslednje faze, morebitno prvo oskrbo in transport. Večina vodnikov opravi prvo stopnjo izpita po približno letu in pol treninga.

Za delo imamo usposobljenih več vodnikov z reševalnimi psi. Člani intervencijske enote so na »razpolago« 24 ur na dan vse dni v tednu. Nekatere reševalne akcije zahtevajo neprekinjeno prisotnost tudi po nekaj dni. Poleg reševalnih aktivnosti smo aktivni tudi na izobraževalnem ali tekmovalnem področju, kjer imamo odmevne, tudi mednarodne uspehe.

Društvo REPS deluje na področju SV Slovenije in pokriva Štajersko, Koroško in Prekmurje. V zadnjih letih je v porastu iskanje pogrešane osebe, velikokrat so to starejše, bolne, dementne ali depresivne osebe. Ključen dejavnik pri iskanju je čas, v katerem se sproži reševalna akcija iskanja pogrešane osebe.

Da bi našo humanitarno dejavnost čim bolj približali javnosti, organiziramo razne predstavitve, iskalno – prikazne vaje, na katerih sodelujemo tudi z lokalnimi skupnostmi za zaščito in reševanje.

_________________________________________________________________________________________ 

CanisDruštvo SLO – CANIS je humanitarna organizacija in multidisciplinarni center za šolanje psov vodičev in psov spremljevalcev. Že osem let pomagamo ljudem s posebnimi potrebami, da pridobijo novo samostojnost in mobilnost, zahvaljujoč njihovim psom pomočnikom. Izšolali in podarili smo jih že dvanajst, sedaj pa šolamo še dva. Izbiramo jih iz vrst pasme labradorec in morajo ustrezati prav posebnim kriterijem. Smo člani Evropske zveze psov vodičev EGDF, člani Evropske zveze psov asistentov ADEi in pridruženi člani Svetovne organizacije psov vodičev IGDF.

canis-pes-pomocnikPrve šole za usposabljanje psov vodičev slepih so nastale v Nemčiji, Angliji, ZDA ter Avstraliji po I. sv.v., pse za vodenje slepih pa so sicer poznali že v stari Grčiji. Pri nas je približno 7-9 % prebivalstva invalidov, kar pomeni, da je vsak dvanajsti državljan invalid, od katerih je skoraj vsak peti slep ali slaboviden. Glede na število 3.000 slepih in slabovidnih oseb bi naj imeli vsaj 180 psov vodičev, vsako leto bi jih naj zagotovili vsaj 24–30.  Žal ni tako, saj je v Sloveniji le 25 psov vodičev za slepe in 6 psov pomočnikov za gibalno ovirane ljudi (izšolanih od leta 2006 do danes).

Poleg šolanja psov vodičev in spremljevalcev želi društvo javnosti prikazati tudi pozitiven vpliv, ki ga imajo le-ti na svoje uporabnike. Lažje se vključijo v družbo, ukvarjajo s športom, zahajajo na prireditve, v urade, trgovine, restavracije in tudi na vsa prevozna sredstva.

Redno izvajamo tudi druge programe za ohranitev ali izboljšanje zdravja oseb s posebnimi potrebami in drugih ljudi. Vodimo razne terapevtske skupine – za uporabnike, ki koristijo naš dodatni  program »pet terapij«. Obiskujemo šole, vrtce, domove za starejše, ustanove za osebe s posebnimi potrebami, kjer se ljudje neizmerno razveselijo stika s toplim kožuščkom, cartanja  in »pogovarjanja« s pasjimi prijatelji.

Še eno področje, kjer so psi nepogrešljivi. Veseli smo, da jih imamo in da lahko po svojih močeh prispevamo k lepšemu in prijaznejšemu življenju tistih, ki so pomoči potrebni.

_________________________________________________________________________________________ 

Ob zaključku leta pregledamo tudi minulo delo in si zastavimo nove cilje. Pri njihovem uresničevanju nam lahko pomagate tudi vi kot donator.  Če se boste odločili del svojega dohodka nameniti v podporo humanitarnim programom, za šolanja reševalnih psov in psov pomočnikov, bomo zelo hvaležni. Več o tem, si preberite na: www.reps.si/humanitarne-akcije/donacije  in www.slo-canis.net ter www.reps.si

Alenka Galun