Psi prepoznajo pravico in krivico

Ljudje nismo edina živa bitja, ki razumemo koncept pravičnosti in krivičnega vedenja, kar so pred kratkim izpostavili tudi na 122. letni konvenciji Ameriškega psihološkega združenja (American Psychological Association). Pravičnost je tematika, ki so se ji v zadnjem času raziskovalci še posebno posvetili in zato so v okviru socialnega vedenja raziskovali, kako je vedenje in sodelovanje prisotno pri različnih živih  bitjih, vključno z ljudmi. Zmotno se zdi sebičnost tista, ki naj bi posamezniku dala najboljšo možnost razširjanja svojih genov na naslednjo generacijo (v primerjavi z drugimi posamezniki). Raziskovalci so v svojih zadnjih študijah namreč kot faktor uspeha izpostavili sodelovanje, razumevanje ideje pravičnosti pa je nujen predpogoj za razvoj kompleksnih odnosov sodelovanja.

Psi prepoznajo pravičnost, vendar ji ne namenjajo pozornosti

Alexandra Horowitz iz kolidža Banard se je na konvenciji dotaknila svoje raziskave o poštenem vedenju pri psih, ki jo je naslovila »Fair is Fine, but More is Better: Limits to Inequity Aversion in the Domestic Dog« (»Poštenost je dobra, ampak več je boljše: nenaklonjenost nepravičnosti pri domačih psih«). S sodelavci je izvedla študijo, v kateri je sodelovalo 38 psov, vsak pes pa je istočasno sodeloval z več trenerji, ki so jih nagrajevali po svoji presoji (preveč, premalo ali pravično). Ko so psi spoznali svoje trenerje, so se lahko odločili, kateremu se bodo približali v odsotnosti drugih psov. Izkazalo se je, da so vsi psi raje pristopili k trenerjem, ki so jih bolj nagradili. Med »poštenimi trenerji«, ki so pse nagrajevali sorazmerno z njihovim trudom, in trenerji, ki so dajali manj priboljškov, pa niso nič razlikovali.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Maša Pirnat

Vir:                                               
www.naturalnews.com
www.dognotebook.com
www.cuteness.com