Otrok in pes

Otroci in psi so navadno prijatelji že v prvem trenutku, vez med otrokom in psičkom pa je res nekaj najlepšega. Kljub vsemu pa moramo biti zaradi majhnosti in nepredvidljivega vedenja otroka pozorni na vedenja obeh – malčka in kosmatinca. Preden se odločimo za posvojitev kužka, moramo preveriti, kako se bo pes ujel z našim majhnim otrokom in kako uvesti novega psa v družino z otroci. Preveriti moramo tudi, ali obstajajo kakšna posebna tveganja za zdravje in morebitne težave pri obnašanju, ki se lahko pojavijo med psi in naraščajem. Če upoštevamo nekaj preprostih smernic in previdnostnih ukrepov, pa so otroci in psi lahko najboljši prijatelji, ki jih je veselje gledati.

Izbira pravega psa v pravem času

Vsak psiček ni primeren za otroke in tudi vsak otrok ni primeren za pasjo družbo. Velika večina težav, povezanih s psi/otroki, na katere naletimo, vključujejo otroke, mlajše od 6 let. Če so otroci v naši družini torej mlajši od 6 let, moramo vložiti veliko časa in premisleka v odločitev, kdaj in katerega psička izbrati. Veliki psi, ki so bili vzrejeni za zaščito in varovanje, morda niso najprimernejša odločitev. Tudi veliki psi z ogromno energije, ki bi malčka venomer prevračali, so primernejši za nekaj let starejšega otroka (oz. je potrebno vložiti več dela in pozornosti, da otrok in pes spleteta odnos, zadovoljujoč za vse strani).

Starši majhnih otrok so pogosto tudi zelo zaposleni in pogosto nimajo prostega časa oziroma so preutrujeni, da bi preživljali ure in ure z zelo živahnim psom, ki potrebuje veliko aktivnosti oz. s pasjim mladičkom, ki prav tako potrebuje veliko pozornosti. Na začetku mladički namreč potrebujejo skoraj toliko časa kot otroci, zato se je potrebno vprašati, ali smo pripravljeni v svoj, več kot zaposleni dom, sprejeti še kužka in ali smo se pripravljeni tudi kužku posvečati v dovolj veliki meri, da je to pošteno tako do kosmatinca kot do naših otrok in nas samih.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Maša Pirnat

Vir:
www.peteducation.com