Psi, legende in vraževerje

2077

Psi so najpogostejša domača žival. Danes poznamo že preko 450 pasem psov. Vzgojene so bile zaradi različnih potreb človeka. Nekatere za delo, druge za hišne ljubljenčke. Različne vloge pa je pes predstavljal že v daljni preteklosti. Takrat so ljudje verjeli v mnoge nadnaravne pojave in magijo. Tako se je razvilo vraževerje,pripovedke in legende povezane s psi.

Pes kot varuh podzemlja

V starem Egiptu so psi predstavljali varuhe podzemlja imenovane Anubis. Verjeli so, da Anubis pokojnega vodi v podzemlje. To so bila pol pasja, pol človeška bitja. Večinoma so predstavljeni v črni barvi, saj ta predstavlja smrt in razpad trupla. Tako so se ujemali s pokojnimi, katerih balzamirana trupla so se spremenila v črno barvo.

V grški kulturi pa so psi predstavljali varuha podzemlja imenovanega Kerber. Po verovanju naj bi bili to psi boga podzemlja Hada. Ko je duša pokojnega enkrat prečkala reko Synx so te poskrbeli, da se ni mogla vrniti.

Grim

V britanski mitologiji podoba psa zaznamuje bitje imenovano Grim. To je črn pes z rdečimi, bleščečimi očmi. Pojavi se ponoči in napoveduje smrt. Dušo nese v posmrtno življenje. Podoba in ime Grima je po različnih koncih Britanije drugačna.

Zvestoba psov

V Homerjevi Odiseji se Odisej odpravi na pot in doma pusti svojega zvestega psa Argosa. Ko se po dvajsetih letih vrne domov, ga tam pričaka Argos ves šibek in star, vendar vesel, da ponovno vidi svojega lastnika. Po tem,ko vidi Odiseja še poslednjič umre.

Psi, ki prinašajo srečo

Pri nekaterih ameriških ljudstvih pomeni videnje treh belih psov srečo, v Evropi pa velja verovanje, da psi prinašajo nesrečo.

Če pes pri rojstvu otroka tuli, naj bi imel otrok težko življenje. Če pa mu poliže obraz, naj bi si otrok hitro opomogel od poškodbe ali bolezni. Nekateri celo verujejo, da ima pasja slina zdravilne lastnosti.

V nekaterih državah po svetu pa je sreča povezana s pasmo psa, viri navajajo, da nekje tudi z barvo dlake. Pudli in dalmatinci naj bi ponekod prinašali srečo, zlati psi naj bi predstavljali blaginjo, beli psi romanco, črni pa predstavljali zaščito.

Zaznavanje resnične osebnosti

Znano je, da psi zaznavajo stvari, ki jih mi velikokrat ne. Tako na bi ljudje tudi verjeli, da psi pokažejo kdo so slabi in nezaupljivi ljudje. Če pes laja na človeka brez razloga, je to pokazatelj, da osebi ni za zaupati.

Psi vidijo mrtve

Če pes renči ali laja v prazno, naj bi videl duhove. Če mu pogledamo med ušesi ga lahko vidimo tudi sami. Nekateri pa verjamejo , da nas psi ščitijo pred zlemi duhovi. Psi s črno dlako pa tudi pred vsemi zlemi uroki.

Tuji psi

Na Škotskem verjamejo, da tuj pes, ki te spremlja domov, prinaša srečo (sploh črn). Pri nekaterih kulturah pa velja, da tuj pes, ki vstopi v tvojo hišo predstavlja novo prijateljstvo.

Prinašanje sreče

 Hoja pod lestvijo naj bi prinašala nesrečo, a k sreči obstaja rešitev. Če držimo prekrižane prste dokler ne najdemo psa, lahko nesrečo prekinemo.

Če v Franciji stopite v pasji iztrebek z levo nogo, vas po tamkajšnjem verovanju prav gotovo čaka sreča.

Človeška domišljija ne pozna meja. Pse najdemo kot motiv v mnogih njegovih delih. Pojavljajo se v mitologiji, literarnih delih, slikah,filmih, … vse to prav zagotovo, ker se je med njima razvila globoka in močna vez.

 

Ajda Kankaraš

Viri:
tails.com
www.rover.com
www.thoughtco.com