Psi in korenje

1949

Korenje je zelo zdrava sestavina v človeški prehrani. Kaj pa v pasji? Ali lahko psi jedo korenček? Je dober in zdrav zanje? Poizvedite več, v prispevku Psi in korenje.

Ali lahko psi jedo korenje

Psi lahko jedo korenček, saj je zelo zdrav priboljšek, bogat z vlakninami in vsebuje malo kalorij. Med drugim vsebuje tudi vitamin A, ki je nujen za rast kosti, razmnoževanje, delitev celic in močan imunski sistem. Zelo dober je tudi za pasji vid, saj pomaga k boljšemu in ostrejšemu vidu.

[members_only]

Korenček in dentalno zdravje

Za pse je zaželjeno vsakodnevno ščetkanje zob, alternativno k temu pomaga tudi glodanje kosti. Nekateri lastniki se za ščetkanje pasjih zob ne odločijo ali to počnejo zelo redko. Takrat je priporočljivo psu ponuditi korenček, ki mu bo med žvečenjem čistil zobe in pomagal ohranjati zdravje.

Korenček kot priboljšek

Korenček je kot priboljšek idealen, saj vsebuje malo kalorij in je primeren tudi za pse s prekomerno telesno težo. Je zelo dobra alternativa nezdravim priboljškom, ki so industrijsko izdelani in polni nepotrebnih stvari. Zato je priporočljivo kupljene priboljše nadomestiti s korenjem, ki je sveže, zdravo in vsebuje, kot rečeno, malo kalorij.

Kako hraniti psa s korenjem?

Kako psa hraniti s korenjem, je zelo odvisno od velikosti psa. Manjšim psom lahko ponudite manjši korenček ali koščke le-tega, da ne bi prišlo do zadušitve z večjimi kosi. Večjim psom lahko brez težav date celoten korenček, saj ga bodo psi pregrizli na manjše kose ali pa ga žvečili kot palčke za čiščenje zob. Nekateri priporočajo, da psu ponudite svež korenček, nekateri pa priporočajo toplotno obdelavo. Dokazano je, da pri kuhanem korenju ljudje boljše absorbirajo beta karoten, kot pri svežem.

Prav tako lahko psu korenje nastrgate in ponudite kot dodatek pri njegovem obroku. Tudi korenčkov sok lahko ponudite psu, mora pa biti 100 % in izdelan doma ali kupljen pri lokalnih pridelovalcih. Običajno je sok iz trgovine poln sladkorjev in konzervansov.

Moj pes ne mara korenja

Če vaš pes ne mara korenja, mu ga lahko vmešate v mokro hrano ali nastrgate po suhi hrani. Če kljub temu vaš izbirčnež korenja ne bo jedel, mu lahko ponudite alternative za korenje, in sicer rdečo peso, brokoli, zelje, cvetačo, kumare, solato ali bučke.

[/members_only]

 

Doroteja Turković

Viri:
www.petinsurance.com
www.dogster.com