Ali pes prepozna nosečnice?

Da je pes človekov najboljši prijatelj, ni nobena novost, ima pa poleg svojega izvrstnega značaja še eno izjemno sposobnost, in sicer je zelo dovzeten za spremembe v človeškem telesu. To pasjo zmožnost dobro opiše primer v študiji, izvedeni leta 2011, ki jo je objavil Gut (International Journal of Gastroenterology and Hepatology). V študiji je glavno vlogo igral labradorec, ki je v dve različnih skupinah človeških vzorcev s 95- oz. 98-% natančnostjo pravilno naznanil raka debelega črevesja. Z rakom je bil namreč povezan poseben vonj, ki ga je lahko zaznal le “super” pasji smrček. Kako pa je pasji voh povezan z nosečnostjo?

Tudi nosečnost v žensko telo vnese številne spremembe in vsi hormoni, ki preplavijo človeško telo, spremenijo tudi ženski vonj. Psičkom novega vonja seveda ne moremo prikriti, zato je povsem možno, da za bodoči naraščaj vedo še prej kot bodoče mamice. Strokovnjakinja za živalsko vedenje na Colorado State University College of Veterinay Medicine, Jennie K. Willis, k temu dodaja, da “čeprav ni bilo nikoli znanstveno raziskano, je to povsem verjetno”.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Maša Pirnat

Vir:
www.animalplanet.com