Ali pes prepozna nosečnice?

1652

Da je pes človekov najboljši prijatelj, ni nobena novost, ima pa poleg svojega izvrstnega značaja še eno izjemno sposobnost, in sicer je zelo dovzeten za spremembe v človeškem telesu. Ali pes prepozna tudi nosečnice?

Študij z labradorcem

To pasjo zmožnost dobro opiše primer v študiji, izvedeni leta 2011, ki jo je objavil Gut (International Journal of Gastroenterology and Hepatology). V študiji je glavno vlogo igral labradorec, ki je v dve različnih skupinah človeških vzorcev s 95- oz. 98-% natančnostjo pravilno naznanil raka debelega črevesja. Z rakom je bil namreč povezan poseben vonj, ki ga je lahko zaznal le “super” pasji smrček. Kako pa je pasji voh povezan z nosečnostjo?

Tudi nosečnost v žensko telo vnese številne spremembe in vsi hormoni, ki preplavijo človeško telo, spremenijo tudi ženski vonj. Psičkom novega vonja seveda ne moremo prikriti, zato je povsem možno, da za bodoči naraščaj vedo še prej kot bodoče mamice. Strokovnjakinja za živalsko vedenje na Colorado State University College of Veterinay Medicine, Jennie K. Willis, k temu dodaja, da “čeprav ni bilo nikoli znanstveno raziskano, je to povsem verjetno”.

Spremembe v vonju

[members_only]

Seveda pa kuža zazna le spremembo v vonju, zelo težko namreč trdimo, da razume, kaj ta sprememba pomeni. Kosmatinec bo tako gotovo presenečen, ko boste domov prinesli novega družinskega člana. Willisova meni, da bi pes lahko povezal spremembo vonja z nosečnostjo, če bi bil v družini že soočen z več nosečnicami oz. več nosečnostmi. Kljub temu pa tega z gotovostjo tudi strokovnjaki ne morejo trditi.

Pasje vedenje

Na svojo nosečo skrbnico sicer vsak kuža reagira drugače, nekateri postanejo zaščitniški, drugi se počutijo zapostavljeni in prestrašeni, tretji ne kažejo nobenih vedenjskih sprememb. Večanje trebuščka nadalje prinaša različne pasje reakcije, saj se lahko kar naenkrat soočamo s štirinožnim varnostnikom ali pa naš pasji družabnik postane največji sramežljivec na svetu. Mnogi kužki, ki drugače niso bili preveč navdušeni nad božanjem v naročju, kar naenkrat postanejo pravi razvajenčki, ki ves čas silijo v vašo družbo.

To neobičajno vedenje lahko označimo tudi kot posledico telesnih sprememb, ki jih je pes zaznal v nas, vendar pa je vseeno verjetneje, da se odziva na spremembe v okolju, ki so se pojavile kot posledica vaše nosečnosti. “Psi imajo natančno naučeno našo rutino,” poudarja Willisova in nadaljuje, da “je vsaka sprememba, kot je drugačen delovni čas, vadba ali režim spanja, zanj zelo pomembna.” Morda se ponoči večkrat zbudite ali iz dela pridete prej kot ponavadi. Celo čiščenje ali prenavljanje prostora lahko povsem spremeni pasji pogled na svet.

Verjetno je tudi vaš kužek že kdaj bil rama za jokanje in vas je najbolje potolažil. Naša čustva – jeza, žalost, veselje, vznemirjenje … – vse to pri naših psičkih sproži reakcijo. V času nosečnosti se več mesecev vozimo po čustvenem toboganu in to seveda ne gre mimo naših kosmatincev. Kuža začuti vašo večjo utrujenost ali ranljivost ter nenadno pripravljenost preostalih družinskih članov za pomoč pri opravilih. Nosečnice torej psički zaradi svoje empatije, odličnega opazovanja in smrčka gotovo prepoznajo.

[/members_only]

 

Maša Pirnat

Vir:
www.animalplanet.com