Prezgodnje sivenje dlake pri psu

1004

Vaš kuža ni dopolnil še niti dve leti, pa ste že opazili sivenje dlake? Ste najprej pomislili, da gre za naraven proces staranja? Vendar kako? Že pri dveh letih? Siva dlaka pri starejših psih je vsekakor običajna, vendar pa so raziskave pokazale, da vzrok sivenja dlake pri mlajših psih tiči drugje in, da je mogoče ter priporočljivo dejavnike, ki na to vplivajo, odpraviti.

Starostno sivenje dlake

Če je starost vašega psa že dokaj visoka, potem je sivenje dlake povsem normalen pojav, enako kot pri ljudeh. Vendar pa se prav tako kot ljudje, tudi psi med seboj razlikujejo, zato nekateri starostno posivijo prej, drugi kasneje.

V povprečju pa se sivenje dlake pri psu pojavi nekje okoli petega leta starosti. Nekateri psi lahko tako posivijo že pri dveh letih starosti, drugi šele po sedmem letu ali še kasneje.
Sivenje dlake torej ni zanesljiv pokazatelj starosti psa; najprimernejši pokazatelj starosti so pasji zobje. Spodnji sprednji zobje mlajšega psa bodo bolj krivi, kot pri starejšem psu. Starostno povzročena siva dlaka torej ni nikakor razlog za skrb ali pretiravanje v smislu, da vaš pes sedaj ne bo več zmožen enakih aktivnosti, gre le za biološki, estetski pojav.

[members_only]

Stres in impulzivnost-glavna vzroka prezgodnjega sivenja dlake

Mnogo lastnikov pa pri svojih psih opaža prezgodnje sivenje dlake, torej že pred dopolnjenim drugim letom starosti, ali še prej. Ker je tovrstnih primerov vse več, so se raziskovalci iz Colorada v ZDA, pod vodstvom Camille King, ki se ukvarja z živalskim vedenjem, lotili obširne raziskave, da bi prepoznali vzroke prezgodnjega sivenja pri psih.

Raziskovalci so obiskali parke, veterinarske klinike in ostala področja, kjer so med lastnike psov razdelili 400 vprašalnikov o tematiki starosti, vedenja in zdravja njihovega psa, vse pse pa so za namen raziskave še fotografirali. Tako so zbrali podatke o psih, ki so stari med 1 in 4 leti in, ki imajo rahlo obarvano dlako, da je sivenje bolj opazno.

V raziskavi so sprva ugotovili, da imajo samice v povprečju več sive dlake kot samci, kar je podatek, ki ga pred tem ni ugotovila še nobena druga raziskava. Ugotovili so tudi, da so psi, ki kažejo znake anksioznosti in impulzivnosti, bolj sivi, kot tisti, ki teh znakov nimajo. Anksioznost in impulzivnost pa so raziskovalci preko vprašalnika razbrali iz odgovorov, ki so kazali na to, da se psi bojijo glasnih zvokov, neznanih živali ali neznanih ljudi. Stres, ki ga občutijo psi ob ponavljajočih se situacijah srečevanja neznanih ljudi in psov, ali ob glasnih zvokih, torej povzroča pohitreno sivenje dlake.

Kako pomagati?

Če pri svojem psu, ki je sicer še zelo mlad, opažate sivenje dlake, se oglasite pri svojem veterinarju, da skupaj odkrijeta pravi vzrok.
Povsem mogoče je, da je za to kriv stres. Je vaš pes veliko sam doma? Je prepuščen sam sebi? Mu zagotovite dovolj dnevne aktivnosti? Pes je namreč bitje, ki potrebuje človeško bližino, podporo in vsakodnevno aktivnost. Če vaš pes preživi večino dneva sam v svoji kletki, iz bližine pa se sliši še hrup, ki ga vaš pes ne mara, je potrebno nujno razmisliti o reorganizaciji svojega časa, da boste zadovoljili osnovne potrebe svojega ljubljenčka in konec koncev poskrbeli tako za svojo, kot tudi njegovo zdravje.
V vsakdan vnesite vsaj eno uro aktivnosti s svojim psom, sprehod in čas za ukvarjanje z njim. Tako bo tudi njegovo preživljanje časa, ko vas ni, precej lažje in manj stresno, življenje zadovoljno, pasja dlaka pa dalj časa brez sivih lis.

[/members_only]

Tea Rogan

 

Viri:

www.appliedanimalbehaviour.com
www.livescience.com
thebark.com
www.puppyleaks.com