Prezgodnje sivenje dlake pri psu

302

Vaš kuža ni dopolnil še niti dve leti, pa ste že opazili sivenje dlake? Ste najprej pomislili, da gre za naraven proces staranja? Vendar kako? Že pri dveh letih? Siva dlaka pri starejših psih je vsekakor običajna, vendar pa so raziskave pokazale, da vzrok sivenja dlake pri mlajših psih tiči drugje in, da je mogoče ter priporočljivo dejavnike, ki na to vplivajo, odpraviti.

Starostno sivenje dlake

Če je starost vašega psa že dokaj visoka, potem je sivenje dlake povsem normalen pojav, enako kot pri ljudeh. Vendar pa se prav tako kot ljudje, tudi psi med seboj razlikujejo, zato nekateri starostno posivijo prej, drugi kasneje. V povprečju pa se sivenje dlake pri psu pojavi nekje okoli petega leta starosti. Nekateri psi lahko tako posivijo že pri dveh letih starosti, drugi šele po sedmem letu ali še kasneje. Sivenje dlake torej ni zanesljiv pokazatelj starosti psa; najprimernejši pokazatelj starosti so pasji zobje. Spodnji sprednji zobje mlajšega psa bodo bolj krivi, kot pri starejšem psu. Starostno povzročena siva dlaka torej ni nikakor razlog za skrb ali pretiravanje v smislu, da vaš pes sedaj ne bo več zmožen enakih aktivnosti, gre le za biološki, estetski pojav.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Tea Rogan

Viri: