Ko je vroče, pasje vroče …

1362

V poletnih dneh, ko pritiska neznosna vročina in je še ljudem »pasje vroče«, je potrebno našim kosmatim prijateljem nameniti posebno veliko pozornosti. Obilica sveže vode je torej le prva na seznamu. Na kaj pa moramo biti lastniki psov še pozorni?

Voda, senca in še enkrat voda

Prva na seznamu, kot že rečeno, je torej velika skleda sveže vode. Ta je še posebno pomembna za tiste pse, ki bivajo zunaj. V vročih dneh se voda zelo hitro segreje in postane postana, zato je ne pozabimo redno menjati, po potrebi tudi večkrat na dan. Border collie pije vodo iz pitnika

Psom, ki prebivajo zunaj, je potrebno v poletnih mesecih nuditi tudi senco oziroma hladen, pokrit prostor, kamor se žival lahko zateče pred celodnevno pripeko. Predstavljajte si, koliko časa bi vi zdržali na neposrednem soncu brez sence? Prav dolgo zagotovo ne!

Sprehodi ter nevarnost vroče podlage

[members_only]

Vsak pes potrebuje gibanje in sprehodi so pomemben del pasjega vsakdana. Vprašanje pa je kdaj in kako sprehajati psa v teh vročih dneh? Najprej se moramo zavedati, da psi vročino prenašajo težje kot ljudje, zato je potrebno najprej prilagoditi ure sprehodov.
Pse sprehajajmo v jutranjih urah, ko sonce še ni doseglo svoje polne moči, ali pozno zvečer, ko se asfalt in podlaga že vsaj malce ohladita. Nikakor pa jih ne vodimo na sprehode med 10.30 uro dopoldan in 17. uro popoldan. Posebej ne, če živimo v mestu! Asfalt in druge talne podlage vključno s peskom dosežejo tudi do 60⁰ C in več, zato lahko psi dobijo resne opekline.

Dober test, s katerBeagle, s svojim lastnikom, na sprehodu v gozduim ugotovimo, ali je temperatura tal primerna za pasje tačke, je naslednji – položimo dlan ali boso stopalo na asfalt. Če lahko tako brez problema zdržite 10 sekund, potem je temperatura v redu tudi za pasje blazinice, v kolikor vas peče, bo peklo tudi psa. 

 

Če opazite rdeče predele oziroma opekline na blazinicah na tačkah ali telesu nasploh, jih nemudoma hladite, če pa je psu slabo in bruha, pa ga takoj odpeljite k najbližjemu veterinarju. Toplotni udari in sončarica prizadenejo tako ljudi, kot tudi živali in za oboje so taka stanja izredno nevarna. 

Priporočajo se sprehodi v gozdu oziroma senčnih naravnih predelih, po možnosti v bližini potokov in rek, kjer se pes lahko ohladi tudi v vodi. Odsvetujejo pa se večji fizični napori, kot na primer tek ob kolesu in vsakršna druga intenzivnejša dejavnost, ki bi ogrozila zdravje in počutje vašega psa.

Razgreti avtomobili

O puščanju živali v pregreti pločevini je bilo v preteklosti že veliko napisanega in izdanih tudi kar nekaj opozoril, vendar opomnimo še enkrat: živali nikakor ne puščajmo v avtomobilu niti za krajši čas, saj se temperatura v njem dviga izjemno hitro (V 10 minutah kar za 7 stopinj!). Pri trenutnih poletnih razmerah bo v avtomobilu v pol ure temperatura narasla na več kot 55 ⁰C. To lahko pripelje do pregretja, vročinskega šoka, odpovedovanja organov ali celo smrti živali.

Zabava

Poleg ohladitve v potokih in rekah pa psi obožujejo tudi igro z vodnimi prhami in drugimi razpršilniki vode ali pa celo igro z vodnimi baloni. Pri tem boste vsi skupaj uživali in se ob tem še prijetno hladili.Zlati prinašalec liže jagodni sladoled

Poseben hit letošnjega poletja pa je tudi pasji sladoled, ki ga lahko brez slabe vesti privoščite vašemu kosmatincu, saj je namenjen prav njemu. Kupite ga lahko v izbranih trgovinah ali ga naročite preko spleta, še boljše pa je, če ga izdelate kar sami.

Preberite tudi:

Poletne osvežitve za vašega kužka
VIDEO: Domači pasji sladoled

[/members_only]

Manca Ogorevc