Boleč trebuh pri psih

2449

Bolečin v trebušni votlini nimamo samo ljudje, ampak jih imajo lahko tudi naši kosmatinci. Kakšni so razlogi zanj, kako boleč trebuh prepoznati in kako psu pomagati je opisano v nadaljevanju.

Razlogi za bolečine v trebuhu

Razlogov za bolečine v trebuhu pri psih je ogromno – lahko pojedo nekaj, kar ne bi smeli, jedo prehitro ali pa staknejo infekcijo ali drugo bolezen. Pri tem je smiselno omeniti tudi to, da so nekateri psi dovzetnejši za nekatera bolezenska stanja.

V nadaljevanju je navedenih le nekaj razlogov za boleč trebuh pri psih: napihnjenost, sprememba hrane, alergija na določeno hrano, različna vnetja, vnetje mehurja, stres, zaužitje hrane, ki ni primerna, med drugim tudi strup, odpoved ledvic ali jeter in še in še.

[members_only]

Za večino omenjenih razlogov je na voljo zdravljenje. Je pa pomembno, da se začne bolečina čim prej zdraviti. Zato smo v nadaljevanju zbrali nekaj simptomov, preko katerih boste prepoznali, ali vašega psa boli trebuh.

Znaki bolečega trebuha pri psih

Najpogostejša znaka sta bruhanje in driska, ki se jima seveda pridruži tudi slabost. Ta se pri psu opazi preko pogostega oblizovanja in ”lizanja zraka” ter pogostega požiranja. Za preprečevanje slabosti in umiritev želodca psi pogosto želijo jesti travo, ni pa to vedno znak slabosti. Te tri simptome boste zlahka prepoznali.

Pes pa ima lahko tudi vročino, se prekomerno slini, nenormalno diha, izgubi apetit, svojo bolečino vokalno izraža, pojavi se lahko tudi zaprtje in trše blato ali kri v blatu, slab zadah, riganje in prdenje, napihnjen in zatečen trebuh, . Zazna se lahko tudi omotičnost.

Kako psu pomagati

Bruhanje in driska sta zelo nevarna za dehidracijo, zato bodite pozorni, da bo pes popil dovolj vode. Ker pa ni priporočeno pitje večjih količin, saj ponovno razdraži želodec, si lahko pomagate s kockami ledu. S tem lahko spremljate koliko vode pes zaužije.

Psu za 12–24 ur vzemite hrano. Potem lahko spremljate ali se bo želodec bo premoru hrane ponovno umiril.

Če se simptomi po dnevu ali dveh ne umirijo je nujen obisk veterinarja. Če pa se pojavljajo epizode bruhanja in driske pa veterinarja obiščite takoj. Veterinar bo s pomočjo preiskav ugotovil razlog za boleč trebuh pri vašem kosmatincu in pričel z zdravljenjem. Nekateri zgoraj navedeni razlogi so zelo resna bolezenska stanja, ki potrebujejo takojšnjo veterinarsko oskrbo, zato ne odlašajte z obiskom veterinarja.

[/members_only]

 

Eva Tomažin

 

Viri:

www.southwindvets.com

www.pets.webmd.com

www.petmd.com

www.nutrisourcepetfoods.com