Razvojne faze pasjih mladičkov

1413

Pasji mladički skozi svoje odraščanje prehajajo skozi različne razvojne faze, v katerih doživljajo razvojne procese, ki igrajo ključno vlogo pri njihovem fizičnem in psihološkem razvoju. Katere pasje razvojne faze poznamo, kako jih prepoznamo in kaj se v tem času dogaja s pasjim mladičkom pa vam predstavljamo v spodnjem prispevku.

Kužek od mladička, pa vse do odraslosti

Neonatalna faza oziroma faza novorojenčka

Prvo fazo, ki se začne takoj z rojstvom kužka in traja nekje do konca drugega tedna življenja, imenujemo neonatalna faza oziroma faza novorojenčka. Le to uvrščamo med kritične faze razvoja, saj le te najbolj vplivajo na sam razvoj kužka, v katerega bo odrasel. V tej fazi je psiček največ pod vplivom svoje mame in je njena prisotnost ključna za optimalen nadaljnji razvoj. V tej fazi ima kuža že razvit okus in dotik, s katerim lahko prepozna svojo mamo in spoznava svet okoli njega.

Prehodna faza

Prehodna faza traja nekje do dveh do štirih tednov po rojstvu in jo prav tako uvrščamo med kritične faze razvoja, ki najbolj vplivajo na razvoj kužka. V tej fazi ima velik vpliv še vedno mama, a kljub temu se pasji mladiček počasi začenja zavedati svoje okolice in tudi sebe, oči se mu v tem obdobju že odprejo in začTrije mladički, veselo raziskujejoenja se že postavljati na noge. V prehodni fazi se lahko že pojavljajo prvi zobki, a je pojav le teh spet odvisen od kužka do kužka.

Faza socializacije

Faza socializacije traja od treh pa do nekje dvanajst tednov po rojstvu pasjega mladička. Faza je sestavljena iz dveh faz, faze pasje socializacije in faze človeške socializacije. Faza socializacije je uvrščena med kritične faze za razvoj mladička, saj se v tem obdobju ustvarja pozitivna interakcija z ljudmi in živalmi. Ključno v tej fazi je, da mu lastnik omogoči pozitivno izkušnjo z okoljem in s tem posledično tudi kakovostno socializacijo.

Faza pasje socializacije se začne s tretjim tednom starosti in traja do nekje sedmega tedna. V tej fazi je ključno spoznavanje pasjega mladička z drugimi psi in ostalimi živalmi. Tukaj igrajo ključno vlogo prav sorojenci, saj se le ti skozi igro in radovednostjo spoznavajo med sabo ter s tem razvijajo pozitiven odnos do drugih bitij. V drugi fazi, fazi človeške socializacije, ki traja nekje od sedem do dvanajst tednov, pa mladiček spoznava ljudi in posledično potrebuje predvsem pozitivno človeško interakcijo za dober odnos z ljudmi v odraslosti.

Najstniška faza

Najstniška faza nastopi nekje pri treh mesecih in traja v veliki večini do nekje osem mesecev. Nekateri kužki vstopijo v to fazo prej, drugi kasneje, deloma pa je to odvisno tudi od same pasme psa. Večje pasme vstopijo v to fazo kasneje kot manjše, in posledično tudi kasneje prehajajo v fazo pubertete. V tej fazi kužku postanejo socialno zreli in deloma že dobro razvijejo svojo samostojno naravo, zato tudi ni nič nenavadnega, da želijo kdaj sami odtavati naokoli.

Faza pubertete

Faza pubertete se lahko pojavi že v šestem mesecu starosti in lahko traja tudi do treh let starosti, spet odvisno od kužka do kužka. Enako kot pri najstniški fazi velja, da manjše pasme psov preidejo v to fazo hitreje kot večje pasme in posledično tudi le te hitreje fizično, mentalno in spolno dozorijo, s tem pa tudi hitreje preidejo v fazo odraslosti.

Vesna Kropf

 

Viri:

www.reginahumanesociety.ca

www.resources.bestfriends.org

www.paws.org