Ko zataji imunski sistem

1226

Imunski sistem je obrambni mehanizem vseh ljudi in živali, ki ščiti pred škodljivimi dejavniki iz okolja, mikroorganizmi, paraziti in drugimi neprijetnostmi.

Tako v človeškem kot tudi pasjem življenju pride do situacij, ki oslabijo imunski sistem. To so stres, nepravilna prehrana, dedne bolezni, presnovne motnje, rast, brejost pa tudi starost psa. Te situacije pa pripeljejo do pogostejše obolevnosti za nalezljivimi boleznimi, do težav s kožo in drugih težav. Pes lahko postane lenoben, zavrača igro, ima izcedek iz smrčka, poležava, je manj energičen kot po navadi in ima slabši apetit.

Kako preprečiti slabenje imunskega sistema

  • Zagotovo je prva stvar, da poskrbimo za redna cepljenja in redno dajanje sredstev proti parazitom. Pes mora biti redno razglisten in zaščiten proti bolham in klopom. V poletnih mesecih moramo poskrbeti tudi za zaščito pred komarji, še posebno ob morju, kjer so komarji lahko okuženi z mikrofilarijami srčne gliste. Zato po morskih počitnicah obvezno poskrbimo za sredstva proti srčni glisti, ki jih lahko dobimo v vsaki veterinarski ambulanti.
  • Zdrava in uravnotežena prehrana zelo vpliva tako na počutje psa kot tudi na sam obrambni mehanizem. Hrana za psa naj bo prilagojena tako njegovi velikosti kot starosti, še posebej pa moramo poskrbeti za pse, ki imajo alergije ali druge zdravstvene težave.
    Dobro je, da psom, ki se v večini prehranjujejo z briketirano prehrano, občasno ponudimo surovo sadje ali zelenjavo (jabolko, korenje, breskev, zelena solata, banana, bučka, kumara, redkev, zelena). S tem bomo poskrbeli za dozo vitaminov, hkrati pa popestrili prehrano.
  • Vsak pes, ne glede na pasmo, potrebuje dnevno gibanje. Nekatere pasme več, druge malo manj. Poskrbimo, da vsak dan psu privoščimo daljši sprehod za razgibanje, nekaj časa posvetimo tudi igri, da pes sprosti svojo odvečno energijo in se zabava.
    Čas pa posvetimo tudi učenju, saj tako razgibamo pasje možgane. Tudi umsko zdravje psa krepi njegov imunski sistem.

Kadar se pasje baterije povsem izpraznijo …

Če se zgodi, da se pasje baterije povsem izpraznijo, naš pes potrebuje prehranske dodatke.

Na poličkah v specializiranih trgovinah je ogromno ponudbe. Od kapsul, praškov do raznih vitaminskih past. Dobro jo, da skupaj z veterinarjem zastavimo ustrezno dieto in upoštevamo nasvete, katere prehranske dodatke vključimo v dieto. Veterinar bo predpisal ustrezno dopolnilo glede na starost in velikost psa, pa tudi glede na pasmo, saj vemo, da nekatere pasme hitreje obolevajo za nekaterimi boleznimi kot druge. S samo dodatno terapijo pa bomo dosegli še boljši sinergijski učinek s prehrano in tako pomagali psu, da čim prej napolni svoje pasje baterije.

Preberite tudi: Kako okrepiti pasji imunski sistem

Pomembni vitamini in minerali

Vitamini in minerali nimajo pozitivnega vpliva le na imunski sistem vašega psa, temveč vplivajo tudi na počutje, vedenje in splošno zdravje psa. Najpomembnejši so vitamin A, vitamin C in vitamini kompleksa B, ne smemo pa pozabiti tudi na biotin, cink, železo, magnezij in selen.
V času brejosti in laktacije je dobro dodajati folno kislino in povečati vnos biotina.

Probiotiki in črevesna flora

O tem, da je prehrana odločilnega pomena pri izgradnji imunskega sistema, smo že pisali. Poleg prehrane pa je obvezno treba poskrbeti tudi za izboljšanje črevesne flore. To lahko naredimo z vnosom probiotikov.
Z žlico jogurta ali dvema s probiotičnimi kulturami ali izbranimi probiotičnimi prehranskimi dopolnili bomo okrepili črevesno floro, ta pa bo pričela aktivno vsrkavati življenjsko pomembne snovi iz prehrane. S tem se bo pasje telo okrepilo, okrepil pa se bo tudi imunski sistem našega ljubljenčka.

Naravna prva pomoč

Ameriški slamnik ali ehinacea je zdravilno zelišče. Vsebuje naravni antibiotik ehinakozid, ki deluje podobno kot penicilin. Pomaga telesu, da se bori proti virusom, bakterijam, mikrobom in glivicam.
Ameriški slamnik je najučinkovitejši, ko je bolezen še v mirovanju oziroma še ni v razmahu. Najbolje je, da psu preventivno dajemo dodatek ameriškega slamnika ob prehodih letnih časov – na prehodu v jesen, v presledkih čez zimo, ob prvih znakih bolezni, pred stresnimi dogodki (razstave, selitev, potovanje).