Preženimo pasje skrbi v zimskih mesecih

Prvi sneg in zimske norčije. Kljub dobro poznanemu pasjemu veselju je z zimo povezana tudi marsikatera skrb. Poškodbe tačk zaradi soljenih cestišč, nalezljivi kužni kašelj, uporaba psom izredno nevarnih sredstev proti zmrzovanju in podobno. Kar nekaj je neprijetnosti, ki se jim je lažje izogniti ob vnaprejšnji pripravljenosti in upoštevanju preventivnih ukrepov kot pa zdraviti posledice.

Ali pes lahko pozimi spi zunaj?

Psi so v procesu udomačitve izgubili sposobnost preživetja v naravi in so postali zelo občutljivi na temperaturne spremembe, še posebej kratkodlake pasme in pasme brez poddlake, ki zimske temperature le stežka prestajajo zunaj. Pasme, ki so z dlako bolj zaščitene (polarni in ovčarski psi), zimo lahko preživijo zunaj v primernih pogojih: zagotoviti jim moramo primeren prostor, ki bo dobro izoliran in dvignjen od tal, s predprostorom in pregrado, ki predstavlja zavetje pred mrazom, vetrom, dežjem in snegom. Strokovnjaki priporočajo tudi ogrevalne sisteme zunanjih boksov. Seveda pa moramo našemu psu pri ekstremno nizkih temperaturah urediti vsaj začasno bivališče v toplejšem prostoru. Odsvetuje se prostor s sobno temperaturo, saj je v tem primeru temperaturna razlika med notranjo in zunanjo temperaturo prevelika in lahko pes hitreje zboli za različnimi prehladnimi obolenji. Zadostuje, da psu uredimo prenočišče v garaži ali predprostoru. Posebno pozornost je potrebno nameniti mladim in ostarelim psom, pri katerih termoregulacijski mehanizmi ne delujejo enako dobro.

Je v zimskih mesecih potrebno prilagoditi prehrano psa?

Psom, ki večino časa preživijo v stanovanju, pozimi zaradi nižjih temperatur ni potrebno spreminjati prehrane. Precej drugače je s psi, ki večji del dneva preživijo na prostem. Poraba energije se zaradi povečane potrebe po ogrevanju telesa poveča, zato moramo v zimskem času hrano prilagoditi, in sicer je potrebno priskrbeti hrano, ki vsebuje več beljakovin in maščob ali pa obrok količinsko ustrezno povečati. Poraba energije se lahko pozimi v najhladnejših dneh v primerjavi s povprečnimi temperaturami med letom poveča tudi za več kot 30 odstotkov. Če hranite psa z briketirano hrano, je priporočljivo, da v zimskem času zalivate brikete z mlačno vodo, da pes prejme dovolj tekočine.

Psom, ki bivajo zunaj, ne pozabite večkrat dnevno menjati vodo, da ne zmrzne.

Posebej bodite pozorni, da svojemu psu ne nudite mastne in slane praznične hrane, saj bo vašemu ljubljencu vse prej kot koristila. Pojavijo se lahko prebavne motnje, kot so napenjanje, vetrovi, bruhanje in driska. Več poudarka namenite beljakovinsko bogati hrani, ki vpliva predvsem na telesno kondicijo in gostejši kožuh.

Kako psa zaščititi pred pogostimi poškodbami blazinic?

Po vsakem sprehodu psu temeljite operite trebuh in tačke z mlačno vodo in jih dobro osušite z brisačo, da sol ne draži in na razjeda kože in blazinic. Obenem boste preprečili, da bi pes zaužil sol, ki lahko povzroča probleme prebavnega trakta. Pogosto umivanje z mlačno vodo pa lahko obenem povzroči prekomerno suhost kože. Zgodi se tudi, da blazinice in koža na tačkah zaradi zamrznjenega snega in ledu tudi krvavijo. Pred odhodom na ulice psu namažite blazinice s kremo, ki vsebuje ognjič, olje čajevca, izvlečke morskih alg, olja ali cinkov oksid, ki preprečijo pokanje kože in prodiranje soli v kožo ter delujejo preventivno in zaščitno. Mazila lahko dobite v veterinarskih ambulantah ali specializiranih prodajalnah, uporabite pa lahko tudi klasičen vazelin. Če ima vaš pes zaradi soli poškodovane blazinice, jih dvakrat dnevno razkužite z raztopino joda. Če to ne zadostuje in ne zaceli rane, obiščite veterinarja.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Majdi Kosi

 

 

 Objavljeno v tretji številki revije Kužek